Kultūras ziņas

Georga Barkāna vienradži Bauskas pilī

Kultūras ziņas

JRT izrāde par Latvijas politisko dzīvi

Felicitas Pauļukas pasteļi un zīmējumi

Pasteļglezniecības meistares Pauļukas darbi atklāj izstāžu ciklu «Paaudze»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No ceturtdienas, 9.decembra, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) 4.stāva izstāžu zālē skatāma Felicitas Pauļukas, vienas no izcilākajām portreta un akta gleznotājām latviešu mākslā, pasteļu un zīmējumu izstāde. Zīmīgi, ka tās atklāšana sakrīt ar mākslinieces miršanas dienu un viņas darbu ekspozīcija aizsāk jaunu muzeja izstāžu ciklu “Paaudze”.

LNMM aizsāktajā izstāžu ciklā “Paaudze”, kas turpināsies līdz 2020.gadam, uzmanība būs pievērsta 20.gadsimta otrās puses mākslai un tādām Latvijas mākslas personībām kā Daina Riņķe, Gunārs Cīlītis, Rita Valnere, Gunārs Krollis un citi izcili šīs paaudzes mākslinieki. Izstāžu ciklu atklāj viena no spožākajām šīs paaudzes māksliniecēm Felicita Pauļuka.

„Tā ir paaudze, kura formējās, kura piedzima pirms kara, pārdzīvoja karu, okupāciju - vienu, otru, un viņi savu plaukumu sasniedza tieši 60. –70. gados. Nevarētu teikt, ka tā ir galīgi aizmirsta paaudze, bet spožākais vārds, protams, ir Felicita Pauļuka,” uzsver izstādes kuratore un mākslas zinātniece Valda Knāviņa.

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne Pauļukas daiļradē saskata pārdomātu, izvērstu un ārkārtīgi dziļu uzticēšanos sev, mākslai, modeļiem, kuros viņa redzēja tās īpašības, ko pati izteica mākslā:

„Absolūta nezūdoša ticība dzīves pamatvērtībām un cilvēku pamatvērtībām. Tas ir īstas mākslas pamats, kas ir visu ģēniju darbos – šī jēga darīt pasauli labāku, skaistāku humānāku. Un to jau jūs redzat, ka caur vērtīgu cilvēku atklāsmi viņa runā par to, kas ir Latvijas kultūra, kas ir pamats, kas ir tās mūsu personības ar kurām vienmēr vajag salīdzināties.”

Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins mākslinieci raksturo kā Latvijas zīmolu pasteļglezniecībā, raksturojot viņu kā zemes cilvēku, kurš apveltīts ar unikālu redzi. Māksliniece ikvienā no modeļiem vispirms redzēja partneri.

„Es domāju, ka šī līmeniskā saruna ir ļoti reta latviešu mākslā, un viņa ir šīs eiropeiskās domāšanas pārstāve. Latviešu mākslai ir raksturīga savrupība, individualitāte, nošķiršanās, atsvešināšanās vai kāda cita veida sevis izcelšana.

Viņa sevi neizceļ, viņa jūtas vienlīdzīga ar uzrunājamo, ar modeli un runā viņam tieši acīs,” stāsta Dobičins.

Pauļukas darbi Latvijas Nacionālā mākslas muzejā būs skatāmi līdz nākamā gada martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti