Pasaules čempionātā ledus skulptūru veidošanā triumfē Latvijas tēlnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ķīnā noslēdzies Pasaules čempionāts ledus un sniega skulptūru veidošanā, kurā par uzvarētājiem kārtējo reizi atzīta Jelgavas mākslinieku komanda - Kārlis Īle, Mintauts Buškevics, Maija Puncule un Ainars Zingniks, kuri šogad pārstāv Latviju kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošo valsti. Viņu veidotā skulptūra "Iekšējās robežas" stāsta par robežām, kas eksistē ikviena cilvēka prātā.

Konkursā piedalījās 28 komandas no dažādām pasaules valstīm. Sniega un ledus skulptūru mākslā tehniski spēcīgi ir mongoļi, jakuti, japāņi, bet mākslinieciskā skatījumā - komandas no Itālijas, Francijas, Lielbritānijas.

"Savā darbā mēģināju nesekot tam vilnim sniega un ledus skulptūru mākslā, kas iet dekoratīvisma virzienā. Kvalitāte nav mežģīnēs vai ļoti sarežģītā tehniskā izpildījumā, bet gan mākslinieciskajā vēstījumā. Tas, vienkārši izsakoties, balstās pamatlietās: dot cilvēkam pārdzīvojumu, un šis pārdzīvojums var būt, pirmkārt, intelektuāls, otrkārt, emocionāls, treškārt - semiotisks," norāda Latvijas komandas kapteinis Kārlis Īle.

Skulptūrās "Iekšējās robežas" ideja ir par to, ka pasaulē ir daudz ārējo robežu, ko drīkst vai nedrīkst šķērsot, taču daudz sarežģītākas ir katra paša iekšējās robežas, kuras bieži vien ir daudz grūtāk pārkāpt audzināšanas, ielikto arhetipu, pieklājības normu, visdīvaināko aizspriedumu dēļ.

"Darbs attēlo to simbolisko mirkli, kad cilvēks kāpj pāri savām iekšējām robežām, tās atver. Tajā pašā laikā pastāv šie trīs līmeņi: cilvēks ar nokārtu galvu, kas ir skumju motīvs, ir puspacelta galva un uz augšu pavērsta galva ar skatu debesīs," stāsta Kārlis Īle. Uz katras figūras ir nelieli dekoratīvi simboli. Pirmajai figūrai tās ir lietus lāses, lietus, otrajai - ūdens, kas viļņojas, trešajai - asni. "Pacēlums nav iespējams bez nolaišanās līdz zemei. Mēs nesapratīsim, kas ir laime, ja nezināsim, kas ir nelaime. Skumju lietus ir nolijis, taču tas ir pirmais, kas augsni piepilda ar dzīvības sulu. Tam seko pārdomu laiks, šis horizontālais ūdens, kas nedaudz viļņojas. Un tāpēc, ka ir bijis šis skumjais lietus, spēj izaugt skaistie asni, pacelt galvu uz augšu," teic mākslinieks.

Kopumā 2015.gads Jelgavas ledus mākslinieku komandai iesācies īpaši veiksmīgi, jo pirms dažām dienām izcīnīts arī sudrabs Pasaules čempionātā ledus skulptūru konkursā. 27 komandu konkurencē Kārļa Īles un Mintauta Buškevica skulptūra "Lietus suns" tika atzīta par otro labāko. Savukārt Maija Puncule pārī ar Ainaru Zingniku darbs "Sēņotāji" izpelnījās žūrijas atzinību un piemiņas balvu.

Jau nākamnedēļ Kārlis Īle kopā ar komandas biedri Maiju Punculi dosies uz Kanādu, kur noritēs darbs pie vēl viena ledus mākslas darba tapšanas par godu prezidentūrai. Mākslinieku nākamos ledus mākslas darbus varēs vērot 17.Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā Jelgavā  no 6. līdz 8.februārim, kad par godalgotajām vietām cīnīsies 30  mākslinieki no astoņām valstīm.

Jau vēstīts, ka janvārī, pārstāvot Latviju kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošo valsti, uz Pasaules čempionātu Harbinā devās četri no Latvijas nopelniem bagātākajiem māksliniekiem - Kārlis Īle, Maija Puncule, Mintauts Buškevics un Ainars Zingniks. Latvijas mākslinieki uz Harbinu pirmo reizi devās 2006.gadā, taču pirmo reizi godalgu Latvijai 2011.gadā ieguva Kārlis Īle un Mintauts Buškevics. 2012.gadā Latvijas mākslinieku komanda mājās atveda divas godalgas.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti