Kultūras ziņas

Būt vai nebūt mākslas telpai baznīcā?

Kultūras ziņas

Baltā nama svētku tradīcijas tiešsaistē

Māra Subača "Laika ģeometrija"

Pārlaicīgais reklāmu ekrānos – mākslinieka Māra Subača izstāde «Laika ģeometrija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ikdienā spožajos ekrānos Rīgas pilsētvidē garāmgājēji raduši redzēt dažnedažādas reklāmas. Līdz 24. decembrim tajos uzzibsnī arī māksla – Māra Subača lakonisko un filozofisko zīmējumu cikls mobilajā izstādē “Laika ģeometrija”. Daļa no šogad pandēmijas laikā tapušajiem zīmējumiem turpmāk dzīvos arī uz sejas aizsargmaskām.

Izstādi veidojusi biedrība “Kultūras perons”, pielāgojoties pārmaiņu laikam un izmantojot neierastus mākslas eksponēšanas veidus, lai veidotu dialogu starp mākslinieku un skatītāju.

“Tas saucas “mobilā izstāde”, viņa nav vienā galerijā piesieta – viņa ir ekrānos, “Facebook”, internetā, televizorā, viņa turpina dzīvot kā izstāde maskās,” skaidroja projekta producente Lienīte Vēvere. “Tās maskas tiks radītas vēl un vēl, un viņas dzīvos ielās. Un kļūs savā veidā kā maza, sakrāla bura, kas liek aizdomāties par neikdienišķo, no vienkāršas aizsardzības funkcijas maska pārvēršas par mākslas objektu ar pievienoto vērtību.”

Izstādi var aplūkot ekrānos vairākās vietās Rīgā – Kalnciema ielā 17A, Marijas ielā 2, Pērnavas ielā 11, Brīvības ielā 152, Valdemāra ielā 51 –, kur diennakts laikā Māra Subača zīmējumi uzplaiksnī 700 reižu. Savukārt pats mākslinieks tos bez ierobežojuma regulāri ievieto savos “Facebook” un “Instagram” kontos.

“Es ļoti nopriecājos, kad mani Lienīte Vēvere uzaicināja uztaisīt šos Covid-19 darbus, jo sen nebija bijusi kāda izstāde,” atzina mākslinieks. “Ja es taisu izstādi, tad nejūtos gluži parazīts, tad es bildes kādam parādu, kāds priecājas, kāds nopērk un es gluži bezmērķīgi nesēžu.

Parasti es mīlu sēdēt mājās, un darbi kraujas kaudzē, bet tagad es biju priecīgs, ka tas aizies plašāk un cilvēki redz.”

Komentējot jaunajos darbos iekļautās tēmas un noskaņu, Subačs norādīja: “Man tāda sajūta, ka kaut kāds laikmets pagājis un nedaudz kaut kas jāpārdomā, kaut kas jauns. Man bija cilvēciņš ar karodziņu pie jūras, tagad ir cilvēciņš viens pats pie jūras. Patiesībā man tāda sajūta, ka kaut kāds laikmets ir aizgājis.”

Šis laiks mudina koncentrēties darbam ar sevi un turpināt garīgo attīstību, uzskata mobilās izstādes rīkotāji, gan nopietnā, gan rotaļīgā veidā rosinot uz ielas ielūkoties reklāmu ekrānos un padomāt par pārlaicīgo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti