Kultūras ziņas

Izdota fotogrāmata "Dominiks Gedzjuns. 1956–1961"

Kultūras ziņas

"Mans tēvs – Pīters Pens" Valmieras teātrī

Atklāj fotoizstādi "…Nieki" par liepājniekiem

Par liepājniekiem – kā veltījumu pilsētai atklāj fotoizstādi «…Nieki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas dzejnieki, mākslinieki, strādnieki un dumpinieki iemūžināti fotogrāfijās, kas no 7. janvāra apskatāmas izstādē "...Nieki" – Liepājas Tautas fotostudijas "Fotast" veltījumā savai pilsētai. Studija dibināta 1958. gadā, un šobrīd tajā darbojas un regulāri rīko izstādes gan profesionāli fotogrāfi un mākslinieki, gan šīs jomas entuziasti.

Liepājas Latviešu biedrības namā atklātā Liepājas Tautas fotostudijas "Fotast" izstāde "...Nieki" nestāsta par niekiem, bet liepājniekiem – kā viņi strādā, kā spēlē mūziku, atpūšas, rada, priecājas un skumst. Cilvēkus – gan viņiem zinot, gan nezinot – fotografējuši 19 autori, izmantojot dažāda veida tehnoloģijas.

Fotostudijas "Fotast" dalībnieks Raitis Karlsons stāsta: "Manuprāt, var fotografēt ar jebko – kaut vai ar kurpju kasti, ja māk. Ar mobilo telefonu noteikti var bildēt, mūsdienu tehnoloģijas ir ļoti attīstītas. Galvenais ir kompozīcija un tas vēstījums, ko autors vēlas pateikt ar to fotogrāfiju."

"Kā tādam ķirurgam vai miesniekam no visas bagātības, kas te bija, bija jāizcērt skaistākie gabali, lai tā ekspozīcija veidotos. Protams, talantīgi cilvēki, fotoklubs ar ļoti senām tradīcijām Liepājā. Prieks, ka ir jauni dalībnieki, arī mani studenti no Liepājas Universitātes, kuri studējuši fotogrāfiju. Prieks par rezultātu," vērtē izstādes kurators Mārtiņš Krūmiņš.

Pagājušā gadsimta 50. gadu beigās Liepājas Tautas fotostudiju dibināja, lai apvienotu tā laika dokumentālistus, kuri, dzīvojot aiz dzelzs priekškara, tomēr vēlējās attīstīt fotomākslu rietumnieciskā virzienā.

Fotostudijas "Fotast" dibinātājs Gunārs Kopštāls skaidro: "Sūtot savus darbus uz ārzemju izstādēm, mēs saņēmām katalogus. Tie katalogi bija tas mazais atslēgas caurumiņš, kur varēja paskatīties, kas Rietumos notiek."

Mūsdienās fotostudijas dalībniekiem informācijas ziņā visa pasaule vaļā. Tiekoties reizi nedēļā un izvērtējot, ko katrs nofotografējis, kā bildes apstrādājis, notiekot arī intensīva pieredzes apmaiņa.

"Mēs katrs pilnveidojam cits citu, paši sevi, attīstām māksliniecisko pusi fotogrāfijā. Tās idejas jau rodas darot – vai ir kādi projekti, vēl kas," teic fotostudijas "Fotast" vadītājs Jānis Dreimanis.

Izstāde interesentiem bez maksas būs pieejama līdz janvāra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti