Kultūras ziņas

Lielā Mūzikas balva 2019. Post scriptum

Kultūras ziņas

Ieraksta "Sievietes karotājas: Pārmaiņu balsis"

Jūlijam Maderniekam – 150

Par godu mākslinieka Jūlija Madernieka 150. jubilejai atklāta īpaša ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atzīmējot izcilā latviešu ornamentu meistara, interjerista, gleznotāja un mākslas kritiķa Jūlija Madernieka 150. jubileju, muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” rīt aicina uz īpašu jubilejas sarīkojumu. Tam par godu izveidota ekspozīcija ar Madernieka ornamentiem rotātām grāmatām un nošu izdevumiem, kā arī uzšūts tērps un vainadziņš pēc mākslinieka 1904. gada zīmējumiem.

Jūlija Madernieka pagājušā gadsimta sākumā veidotie interjera un mēbeļu dizaini, dekoratīvo tekstiliju ornamenti greznoja turīgāko rīdzinieku, arī Grosvaldu ģimenes dzīvokļus. Madernieks interjeram pievērsās kā stilistiski vienotam ansamblim, izstrādājot pat atsevišķu trauku, servīžu un metālkalumu dizainu.

Atzīmējot izcilā mākslinieka 150. dzimšanas dienu, muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” apmeklētājiem piedāvā teatralizētas ekskursijas.

“Rīgas Jūgendstila centra” muzeja pedagoģe Sandra Leikarte stāsta: “Klavieru salonā mēs akcentēsim Madernieka draudzību ar latviešu komponistiem Alfrēdu Kalniņu un Emīlu Melngaili. Jūlijs Madernieks pats bija muzikāli apdāvināts, viņš spēlēja vijoli un draudzējās ar latviešu komponistiem Alfrēdu Kalniņu un, kā izrādās, Alfrēds Kalniņš viņam ir veltījis īpašu melodiju, kas saucas “Rudens”.”

Mākslinieka darinātos lietišķās mākslas metus bieži izmantoja rokdarbnieces, audēji, keramiķi un kokgriezēji. Mākslinieks lielu uzmanību veltīja ornamentiem. Muzejā virtuālajā ekspozīcijā ikvienam ir iespēja ar Madernieka ornamentiem izveidot personalizētus goda rakstus. Līdztekus mākslai Madernieks daudz strādājis arī lietišķās grafikas jomā un veidojis grāmatu vāku noformējumus. 

Jūlija Madernieka zīmējums
Jūlija Madernieka zīmējums

Lai izceltu līdz šim mazāk zināmu mākslinieka nodarbi, teātru tērpu meistare Vita Millere pēc Madernieka 1904. gada zīmējuma no jauna radījusi kleitu un vainadziņu, ko pats mākslinieks raksturojis, kā “tautisku tērpu modernā garšā”.

Ar izstādi un teatralizētām ekskursijām jau šīs nedēļas nogalē sāksies Jūlijam Maderniekam veltīto sarīkojumu gads. Rudenī apjomīga mākslinieka daiļradei veltīta izstāde iecerēta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti