Labrīt

Sievietes darba tirgū sliktākā stāvoklī nekā vīrieši

Labrīt

Eksperti un tirgus dalībnieki vērtē gāzes cenu iespējamās svārstības vasarā

Stikla sirdis un mozaīkas no rožu ziedlapiņām - Pāvela Novaka izstāde "Ziedi un asinis"

Par cilvēka sirds nostāju. Mākslas akadēmijā skatāma Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairāk nekā 200 stikla sirdis un mozaīkas no rožu ziedlapiņām veido savdabīgu saspēli poļu mākslinieka Pāvela Novaka izstādē "Ziedi un asinis", ko 8. martā atklās Latvijas Mākslas akadēmijas aulā. Izstāde ir simboliski ietilpīgs stāsts par cilvēka dzīves skaistumu un trauslumu, par to, kas šajā pasaulē ir iznīcīgs un kas – mūžīgs. Pāvels Novaks ir poļu laikmetīgās mākslas pārstāvis, šobrīd strādā par profesoru Varšavas Mākslas akadēmijā.

Pāvela Novaka izstādi "Ziedi un asinis" veido divas daļas, kas abas savstarpēji saspēlējas un mijiedarbojas. Viena ir instalācija, kas sastāv no aptuveni 200 stikla sirdīm, kuras piestiprinātas pie tieviem metāla stieņiem. Kopumā aplūkotas, tās rada īpatnēju fiziska un arī emocionāla trausluma sajūtu.

Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»
Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»

Otru daļu savukārt veido mazas glezniņas asinssarkanos toņos, kam mākslinieks izmantojis rožu ziedlapiņas un sarkano pigmentu, ko pārklājis ar vasku. Šīs ziedu sērijas aizsākums bijis ļoti personisks, stāsta Pāvels Novaks: "Ar ziediem ir tā: pirms divarpus gadiem nomira mana mamma, viņai patika mākslīgie ziedi, un tāpēc mēs nopirkām vainagu no mākslīgajiem ziediem, un no tā vainaga es pēc tam uztaisīju pirmo gleznu. Pēc pusgada gadījās tā, ka nomira mana sievasmāte, kura savukārt ļoti mīlēja dabiskos ziedus, un no šo ziedu ziedlapiņām es arī vēlāk izveidoju gleznu. Lai arī šie ziedi manās gleznās ir it kā savā ziņā iekonservēti, tie tomēr lēnām mirst, tie lēnām zaudē savu krāsu un skaistumu.

Tas arī ir viens no izstādes vēstījumiem, ka nekas no materiālām lietām šajā pasaulē nav paturams mūžīgi, bet mūžīga ir ticība, cerība un mīlestība."

Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»
Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»

Ļoti personiski aizsākusies, sērija paplašinājās, tai piepulcējās vēl daudz citu mozaīkveidīgu glezniņu, kas ir stāsts par ziediem un asinīm visdažādākajos līmeņos, sākot no cilvēku asinsradniecības līdz dzīvības un nāves tēmām. Šīs tēmas vēl vairāk paplašina izstādes centrā redzamā instalācija ar cilvēka sirds stikla atlējumiem.

"Pa vidu ir objekti sirds formā, atlieti līdzīgi kā egles rotājumi, un tikpat trausli kā cilvēka sirds. Tie simbolizē arī to, cik trauslas ir cilvēku attiecības, jo, pat ļoti tuvu esot, mēs tomēr ļoti sargājam savu privāto telpu, mums ir drošāk palikt tā saucamajā savā burbulī," teic mākslinieks.

Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»
Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»

Nejauši sakritis, ka izstāde tiek atklāta 8.martā, un to varētu dēvēt pat par zīmīgu sakritību, kaut gan Polijā līdzīgi kā Latvijā ziedi sievietēm kā šīs dienas simbols arvien vairāk izzūd. Pāvels Novaks skaidro: "Polijā 8. martu svin līdzīgi kā Latvijā. Kaut gan šobrīd – īpaši jaunākās paaudzes sievietes negrib saņemt ziedus, pat dusmojas, ja viņām tos pasniedz, tā ka tas ir atkarīgs no paaudzes. Bet, kad es uzzināju, ka izstādi atklās tieši 8. martā, es nopriecājos, jo svētku nekad nav par daudz."

Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»
Pāvela Novaka izstāde «Ziedi un asinis»

Mākslas akadēmijas profesors, gleznotājs Andris Vītoliņš poļu mākslinieka Pāvela Novaka izstādi raksturo kā saturiski ļoti ietilpīgu, viena no šķautnēm ir arī atsauce uz katolisko tradīciju, kurā sirds simbolam ir ļoti liela nozīme: "Tas ir sens simbols, arī filozofijā un arhitektūrā izmantots. Ļoti daudzpusīgs. Šobrīd arī kara saistībā mēs visi gribam ticību brīnumam, ka ļaunais tiks uzvarēts, un arī tam ir saistība ar cilvēka sirds nostāju."

Varšavas Mākslas akadēmijas profesora Pāvela Novaka izstādi "Ziedi un asinis" Latvijas Mākslas akadēmijas aulā varēs apskatīt līdz 6.aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti