Labrīt

Diskutē par istabas dzīvnieku reģistrācijas kārtību

Labrīt

Re:Check pēta: Ušakovs par Staļina režīmu, Reirs par bezdarbu un JKP anonīmie aizstāvji

"Istabā" skatāmas mākslinieku impresijas par pandēmijas vizuālo zīmogu - aizsargmasku

Pandēmijas vizuālais zīmogs – aizsargmaska. 200 mākslinieku impresijas galerijā «Istaba»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viena no pandēmijas laika spilgtākajām vizuālajām liecībām – aizsargmaskas – uz jaunām idejām mudinājusi apmēram divsimt mākslinieku, kuru darbus tematiskā izstādē apkopojusi galerija “Istaba” Rīgā. Eksponātu vidū ir gan reālas maskas, gan tēmas rosināti glezniecības darbi, skulptūras un citas izpausmes formas, kas asprātīgā vērojumā dokumentē mākslinieku vērojumus un sajūtas šajā laikā.

“Lūk, šo Ilze Avotiņa vakar atnesa: viņa savā lauku mājā glezno ainavu, kurā viņai rādās Venēcija – tur viņai pašlaik vajadzēja būt –, bet debesīs lido eņģelis ar aizsargmasku,” stāsta galerijas “Istaba” īpašniece, māksliniece Linda Lūse, rādot pirmos no apmēram divsimt darbiem, kas drīz rindosies nelielajā Barona ielas izstāžu zālē. Pēc divu mēnešu klusuma galerijā Lūse ar izstādi “Aizsargmaskas” atgriezusies pie savulaik “Istabā” populārās tematisko izstāžu koncepcijas.

Viņa skaidro:

“Es kaut kā sajutu, ka šis laiks nav piemērots viena mākslinieka personālizstādei. Ir vajadzīga lielāka kustība. Un šī pandēmijas situācija man lika atgriezties pie senajām vērtībām.”

Viss sācies ar domu galerijas veikalā pārdot mākslinieku radītās aizsargmaskas. Māksliniece Elita Patmalniece ideju “pabīdījusi” izstādes virzienā.

“Viņa teica: beidz, taisi savu tematisko izstādi, lai visi naglo no koka kā vecajos laikos! Agrāk es tādas izstādes rīkoju ļoti bieži. Tas bija “Istabas” pirmajā desmitgadē. Tagad iet jau sešpadsmitais gads, un pēdējā tāda izstāde, kurā piedalījās virs 200 māksliniekiem, bija pirms pieciem gadiem. Šajās izstādēs es aicinu piedalīties visus, kuriem “Istabā” ir bijušas personālizstādes vai kuri ir piedalījušies iepriekšējās tematiskajās izstādēs,” stāsta Lūse.

Linda Lūse uzrunājusi apmēram 300 mākslinieku, un, neskatoties uz īso divu nedēļu termiņu, atsaucība bijusi liela, turklāt arī no Austrālijā, Kanādā un Vācijā mītošiem autoriem.

“Tēmas atnākšanu noteica laikmets. Te būs interesanti darbi, kas ļoti iezīmēs šo laiku. (..) Tas gan nav jāsaprot tā, ka visi būs saražojuši lietojamas maskas, ko varēs uzlikt un uzreiz kāpt trolejbusā. Būs skulptūras, būs gleznas...” atklāj Lūse.

“Bet esmu padomājusi arī par to, lai tie, kuri vēlas sev mākslinieka izstrādātu masku, varēs arī kaut ko īpašāku iegādāties.”

Kuplajā mākslinieku pulkā, kas vienojušies “aizsargmasku” tēmas iedvesmotos darbos, ir pat veselas dinastijas. Tie, kas savulaik piedalījušies izstādēs kā bērni kopā ar saviem vecākiem, tagad jau paši beiguši Mākslas akadēmiju.

“Piemēram, Berta Vilipsone nupat atnesa savu darbu un savas mammas Kristiānas Dimiteres skulptūru. Tētis Vilipsōns arī piedalīsies,” atzīmē Lūse.

Bertas Vilipsones radītā aizsargmaska ir viņas pašas ģipsī atlieta plauksta ar sarkani lakotiem nagiem, kas iesieta baltās lentēs un apspēlē aizliegto roku likšanu pie sejas.

“Rokas ir pēdējais, ko pašlaik vajadzētu likt pie sejas. Un tad nu man ir tāda maska – rociņa, kas aizsedz muti un degunu,” skaidro māksliniece.

Bertas Vilipsones jaunākais veikums – tērpi izrādei “Lepnums un aizspriedumi” Nacionālajā teātrī – skatītāju priekšā nonāca tieši vakarā, kad Latvijā izsludināja ārkārtējo stāvokli. Māksliniece stāsta, ka šajos divos mēnešos ļoti sailgojusies pēc iespējas atkal mākslā satikties ar publiku.

“Man liekas, ka visi ir ļoti sailgojušies gan satikties, gan izstādīties. Jā, tās ir tādas ilgas pēc notikuma. Daudziem droši vien ir ko teikt. Ko nu katrs ir saķimerējis – arī šīs izstādes sakarā. Man liekas, ka tie ir baigie svētki, kad visi var izlīst ārā un katrs kaut vai kādu mazu lietiņu izgudrot,” uzsver Vilipsone.

Izstāde “Aizsargmaskas” galerijā “Istaba” durvis vērs ceturtdien, 28. maijā, un, ievērojot distancēšanos, klātienē būs apskatāma visu jūniju. Atklāšanas pasākums gan šoreiz izpaliks, bet izstādes darbus regulāri publicēs galerijas “Instagram” un “Facebook” kontos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti