Kultūras ziņas

Tīnu Hercbergu atceroties

Kultūras ziņas

Latvijas komponistu jaundarbi Mūzikas akadēmijai

Laikmetīgā māksla Padures muižā

Padures muižā skatāma vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Padures muižas vēsturiskais uzslāņojums un laikmetīgā māksla – kā divi sarunu biedri, kurā skatītājs ir līdzdomājošs un līdzvērtējošs. Tā varētu teikt par Padures muižā atklāto vērienīgo galerijas “Alma” rīkoto laikmetīgās mākslas izstādi. Ekspozīcijā ir gan jaunas, īpaši šim notikumam veidotas instalācijas un objekti, gan darbi, kas atlasīti no galerijā notikušām izstādēm.

Jau tuvojoties Padures muižai, nācēju savā varā pārņem mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo darbs “Tu mani padarīji par stiklu”. Apaļie spoguļi ne tikai ārpus muižas, bet arī iekšā atgādina par trauslo robežu starp realitāti un domu, iztēles pasauli, starp esību un zudību. Šis darbs veidots, domājot tieši par Padures muižu, lai tas būtu kā saruna ar šo telpu, un Krista Dzudzilo to dēvē par vizuālu dzejoli.

Galerijas “Alma” veidotajā laikmetīgās mākslas izstādē piedalās teju 20 mākslinieki. Pirmā iepazīšanās ar muižu izstādes rīkotājiem bijusi kādas mākslinieku rezidences laikā. Viņus uzrunājis tas, ka 19. gadsimtā celtajā muižā joprojām nolasāms laika gaitā veidojies vēsturiskais uzslāņojums, kas veido lielisku dialogu ar mākslas darbiem.

“Tāpat kā mūsdienās tiek kritiski pārskatīts muzeja jēdziens, tā institucionālā nozīme un funkcija aktuālajos kultūras procesos, tāpat var uzdot jautājumu – kā muižām funkcionēt šodien? Vai tās kalpos par izklaides un atpūtas vietām labi situētām ģimenēm, vai tās būs privātīpašumi, kuros mūsdienu muižkungi izstādīs savus dārgumus? Iespējams, tagad muiža var darboties arī kā atvērta telpa mākslinieciskai jaunradei, kā pierādīts šeit," par izstādi raksta mākslas kritiķis, izstādes tekstu autors Tomass Pārups.

Vērienīgā laikmetīgās mākslas izstāde Padures muižā apskatāma līdz 30. novembrim.

Izstādes dalībnieki: Ēriks Apaļais, Andris Breže, Ivars Drulle, Kristiāna Dimitere, Krista un Reinis Dzudzilo, Vika Eksta, Kristians Fukss, Barbara Gaile, Kristaps Ģelzis, Toms Harjo, Ernests Kļaviņš, Linards Kulless, MAREUNROL’S, Krišs Salmanis, Tīrkultūra, Zane Tuča

Izstādes kuratore: Astrīda Riņķe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti