Kultūras ziņas

Jauno festivālu atklāj Bavārijas orķestris

Kultūras ziņas

Sākas "Dzīres Kuldīgā"

Interjers un filmu lelles Dubultu stacijā

Padomju laika interjers un filmu lelles satiekas izstādē Dubultu stacijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” vienā izstādē “Modernā telpa” satiekas divi atšķirīgi mākslinieki. Interjera mākslinieces Līvijas Brigitas Pavlovskas un leļļu filmu mākslinieka Gedimina Kotello biogrāfijas ir saistītas ar Jūrmalu, savukārt izstāde veltīta pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu padomju Latvijā radītajai mākslai un tai laikā modernajai sociālajai telpai.

Līvija Brigita Pavlovska, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju, bija viena no pirmajām diplomētajām interjera māksliniecēm. Sociālisma būvju bezpersoniskā arhitektūra bija jāpapildina ar individualizētu vidi. Tika veidoti moderni interjeri ar iespaidīgiem dekoriem.

 “Tas dzimst galvā, tas dzimst apkārt, un to nosaka telpa. Nāk tā saucamā apgaismība un, ja tā nav, tad ir ļoti grūti interjerā strādāt,” stāsta Līvija Brigita Pavlovska.

Pavlovska savulaik radīja interjerus ar modernismam raksturīgu formu lakonismu un funkcionalitāti Majoru stacijas iekštelpās, Rīgas Politehniskā institūta Ķīpsalas kompleksā un daudzās citās publiskās vietās. Lielākā daļa no šiem interjeriem dabā jau zuduši vai mainīti.

Izstādē izceltas ideju skices no Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacijas spilgtā interjera.

“Es centos tajā bezpersoniskā telpā ienest krāsu, lai viņiem ir gaišums un dzīvesprieks, jo tomēr reizēm arī tas latviskais, tas brūnais, dzeltenais un zaļais kaut kā bišķi nomāc cilvēku, Viņš nedod gaismu atpakaļ. Šeit ir tas moments, ka krāsa dod gaismu,” skaidro Pavlovska. 

Mākslas stacijas otrajā stāvā var nokļūt pavisam citā pasaulē, kurā valda  tēli no savulaik populārākajām Rīgas kinostudijas leļļu filmām.

Leģendāro Arnolda Burova režisēto filmu - “Umurkumurs” un “Bimini” - varoņus, kā arī daudzu citu filmu lelles radījis mākslinieks Gedimins Kotello.

“Te ir gan nelieši, gan labie, gan šādi tādi, ka gribot negribot tā dažādība parādās,” par izstādi stāsta mākslinieks. Viens no Kotello atpazīstamākajiem tēliem ir izmeklētājs Caps. 

Izstāde “Modernā telpa” mākslas stacijā "Dubulti" būs skatāma līdz 20. oktobrim. Izstāde iekļauta  biennāles “Marīna 2019” programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti