Oktobrī Rīgā un tiešsaistē notiks Mākslas un zinātnes festivāls «Ekodati»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 8. līdz 10. oktobrim Rīgā un tiešsaistē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas norisināsies jauno mediju kultūras centra RIXC festivāls “Ekodati”, kurā māksla un zinātne sastopas, lai vairotu izpratni par ekoloģisko, informēja organizatori.

RIXC Mākslas un zinātnes festivālā šogad notiks mākslinieciskas intervences un kritiskas diskusijas par ekoloģiju, datiem un mākslas katalizējošo lomu pasaulē, kurā par ikdienu ir kļuvusi saskarsme ar tādiem mūsdienu izaicinājumiem kā klimata izmaiņas, pandēmijas izraisītie pārrāvumi un ietekmes, un tiešsaistes tehnoloģiju neizbēgamā klātesamība.

Festivāla programmā galvenie pasākumi būs starptautiskas laikmetīgo mediju mākslas izstādes “Ekodati” un “Atmosfēriskais mežs”, kas no 9. oktobra līdz 17.  novembrim būs apskatāmas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un RIXC galerijā. Starptautiskā konference “Open Fields 2020”, kas ik gadu Rīgā pulcē ap 100 starptautisko dalībnieku no vairāk kā 30 pasaules valstīm, lai diskutētu par mākslu un zinātni, šogad norisināsies tiešsaistē. Arī visi pārējie festivāla pasākumi šogad norisināsies tiešsaistē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, kur līdzās izstādei “Ekodati” būs iekārtota tiešraides studija.

Festivāla tiešraides kanālā tiks pārraidītas izstāžu atklāšanas, kuratoru vadītas tūres pa izstādēm, konference un mākslinieku prezentācijas, video programma un performances, kurās piedalīsies jaunie mākslinieki no Liepājas, Bostonas, Bāzeles un Karlsrūes.

Šī gada festivāla tēma "Ekodati" ir tapusi sadarbībā ar partneriem no Šveices – pētniecības projekta “Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika” māksliniekiem, zinātniekiem un pētniekiem no Estētiskās prakses un teorijas institūta Bāzeles Mākslas un dizaina akadēmijā –, kā arī sadarbībā ar Šveices federālo meža, sniega un ainavu pētniecības institūtu (WSL). “Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika” ir Šveices Nacionālā zinātnes fonda finansēts trīsgadīgs pētījums, kura mērķis ir atklāt, kā jaunie mediji, digitālās tehnoloģijas, zinātniskās metodes un dati var tikt izmantoti mākslā, lai paplašinātu un mainītu uztveri un izpratni par ekoloģisko.

Festivāla norises pirmajā dienā – ceturtdien, 8. oktobrī, notiks tiešsaistes diskusija par mākslu un zinātni, kurā projekta “Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika” pētnieki – mākslas zinātniece Ivonne Volkārta (Yvonne Volkart, Bāzele, Šveice) un mākslinieki Markuss Mēders (Marcus Maeder) un Rasa Šmite iepazīstinās ar savu pētījumu rezultātiem Finvaldes mežos, kas atrodas Šveices Alpos. Finvaldes mežs jau pēdējos divdesmit piecus gadus Šveices zinātniekiem no WSL institūta ir bijis unikāls pētījuma objekts gan ar tā kritisko ekoloģisko situāciju, ko ir izraisījusi vietējā alumīnija industrija, gan ar klimata pārmaiņu ietekmē pieaugošo sausumu. “Nav zināms, vai priežu populācija iznīks vai arī tā tiks aizstāta ar sausumizturīgiem kokiem, piemēram, pūkaino ozolu, kas ir ienācis no dienvidiem. Nākotne ir neskaidra. Bet ir zināms tas, ka Finvaldes meži ir globāli unikāla dabas laboratorija, kas ļauj prognozēt iespējamos scenārijus klimata pārmaiņu laikā,” skaidro festivāla organizatori.

Izvirzot jaunu “tehno-ekoloģisko” teoriju, pētniece un projekta vadītāja Ivonne Volkārta, kas ir arī viena no festivāla izstādes “Ekodati” kuratorēm, kopā ar māksliniekiem un klimata zinātniekiem pēta “tehno-zinātniskās” metodes, kas ir balstītas uz datu apkopošanu, reģistrēšanu un interpretāciju mākslā. Pētnieki risina jautājumu – kā iegūtie dati no šāda meža ekosistēmas var mūs ietekmēt – vai tie veicina rūpes, līdzjūtību un solidaritāti pret daudzajām sugām, kas apdzīvo Zemi?

Kāda veida pieredzi mēs varam gūt, ja izrādās, ka mežs, augsne un gaiss ir kaut nejaušs, tomēr tīklots un savstarpēji saistīts organisms, kas ir atkarīgs no dažādiem faktoriem?

Un kā pietuvoties Bruno Latūra vīzijai par “Zemes (proti, visu sugu) līdzāspastāvēšanu”, kurā nedominē vien cilvēki, bet dažādas sugas sadarbojas un pastāv līdzās?

Diskusijā par mākslas un zinātnes sadarbības potenciālu ekoloģiskās apziņas modināšanai un paplašināšanai iesaistīsies arī tie zinātnieki, ar kuriem projekta “Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika” mākslinieki kopā ir strādājuši pie“Ekodatu” izstādē apskatāmo mākslas darbu tapšanas. Pēc diskusijas sekos sarunas arī ar citiem “Ekodatu” izstādes māksliniekiem.

Tieši pirms izstādes atklāšanas, notiks tiešsaistes performance, kurā grupa starptautisku performanču mākslinieku no teju visiem pasaules kontinentiem apspēlēs “ekodatus” no mākslīgā intelekta skatupunkta, proti, kas notiek, ja mākslīgais intelekts atpazīst ne tikai cilvēku, bet arī koku “sejas”.

Fransuā Knutse. Mongo zemesrags – metāls (darbs procesā) 2014.
Fransuā Knutse. Mongo zemesrags – metāls (darbs procesā) 2014.

Mākslas, zinātnes un “tehno-ekoloģiju” sadursme manifestēsies festivāla galvenajā pasākumā – starptautiskās laikmetīgo mediju mākslas izstādes “Ekodati” atklāšanā. Izstāde “Ekodati” tiks atklāta 8. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē, kur tā būs apskatāma līdz 17. novembrim. Izstāde tiecas pārvarēt plaisu starp tehnoloģisko un ekoloģisko, dabisko un mākslīgo, zinātnisko un intuitīvo, datiem un estētiku, iekļaujot jautājumus par “tehno-zinātni” ekoloģiskajā mākslā.

Izstādē līdzās šveiciešu mākslinieka Markusa Mēdera skaņu instalācijai “Finfvaldes perimetrs”, kurā tiek sonificēti no Finvaldes meža iegūtie dati, lai atainotu klimata pārmaiņas mežā, tiks izstādīts arī citu šveiciešu mākslinieku darbi. Urzulas Bīmanes video “Akustiskais okeāns” ir stāsts par akvanauti, kas vēsta par mainīgā klimata nevienmērīgo ietekmi uz vietējo sāmu kopienu, un ziemeļbriežiem, uz kuriem balstās sāmu ekonomiskā un kultūras suverenitāte. Savukārt mākslinieks no Dienvidāfrikas Fransuā Knutse ir radījis video darbu sēriju par mistiskām atkritumu būtnēm, kas ir iznirušas no patērētāju kultūras izgāztuves.

Elaine Whittaker. Screened For (“Pārbaudīts pret”), 2015.
Elaine Whittaker. Screened For (“Pārbaudīts pret”), 2015.

Mākslas darbā “Pārbaudīts pret” (“Screened For”) bailes no vīrusiem, mikrobiem un gaidāmajām pandēmijām estetizēs kanādiešu māksliniece Elēna Vitakere, fotogrāfijās attēlojot pašportretus ar medicīniskām maskām, kas ir noklātas ar mikrobu infekcijas slimību mākslinieciskiem zīmējumiem. Savukārt īpaša, ar izstādes vietu saistīta mākslas darba interpretācija, būs vācu un amerikāņu mākslinieku pārim – Tamiko Tīla un /p iegremdēs Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zāli augmentētās realitātes mākslas darbā “Negaidītā izaugsme”, ļaujot caur mobilo aplikāciju vērot, kā izstāžu zāli pārklāj neparastas, sintētiskas struktūras. Izstādē “Ekodati” kopumā ir iekļauti divdesmit mākslas darbi, ko ir radījuši starptautiski atzīti mākslinieki, kas darbojas mediju mākslas, zinātnes un ekoloģijas jomās.

Rasa Šmite, Raitis Šmits. Atmosfēriskais mežs, 2020.
Rasa Šmite, Raitis Šmits. Atmosfēriskais mežs, 2020.

Līdztekus izstādei Nacionālajā bibliotēkā festivāla “Ekodati” programmā piektdien, 9. oktobrī, RIXC galerijā Rīgā tiks atklāta vēl viena izstāde – mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita jaunais imersīvais mākslas darbs “Atmosfēriskais mežs”. Šis mākslas darbs ir vēl viens rezultāts pētījumiem, kas norisinājās Finvaldē, pirmatnējos Šveices Alpu skujkoku mežos.

Šmitu “Atmosfēriskais mežs” vizualizē komplicētās attiecības starp mežu, kas ilgstoši cieš no sausuma, klimata pārmaiņām un procesiem Zemes atmosfērā.

Šajā imersīvajā instalācijā skatītājs var pārvietoties starp kokiem, kas izplata gaistošās emisijas, vērot mežu no apakšas un doties caur koka stumbram līdz pat mežu galotnēm, vērojot savstarpējo procesu mijiedarbību starp Zemes ekosistēmu un atmosfēru.

Izstāde “Ekodati” ir festivāla centrālā ass, ap kuru veidojas pārējā programma, tostarp ikgadējā “Open Fields 2020” konference, kas sekos izstādes atklāšanai un norisināsies tiešsaistē 9. un 10. oktobrī. “Open Fields” ir ikgadēja konference, kas pulcē starptautiskus pētniekus un māksliniekus, kas diskutē par mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, mākslas un zinātnes mijiedarbību. Šī gada konference turpinās risināt izstādē iesākto “ekodatu” tēmu, akcentējot ekosistemātisko pieeju, lai veicinātu izpratni par dzīvo organismu savstarpējo saistību vienam ar otru un apkārtējo vidi, tuvojoties Bruno Latūra ierosinātajai nākotnes vīzijai par Zemes – visu sugu un procesu – līdzpastāvēšanu.

Festivālā ar lekcijām un prezentācijām platformā “Zoom” piedalīsies 40 starptautiski atzīti mākslinieki, zinātnieki un pētnieki, kas pētī, kā savijas bioloģiskās, sociālās un tehnozinātniskās sistēmas, bioloģiskie un digitālie dati, mākslinieciskā un zinātniskā pieeja.

Festivāla programmai un tiešraidei sekot līdzi varēs festivāla “Ekodati” mājaslapā.

Par festivālu

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls ir starptautisks kultūras notikums, kas ik gadu Rīgā pulcē vairāk nekā 100 ārvalstu dalībnieku no vairāk nekā 30 pasaules valstīm, padarot Rīgu atpazīstamu kā radošuma un inovāciju kultūras epicentru Eiropā un pasaulē.  RIXC festivāls līdzās starptautiskajai ikgadējai konferencei “Open Fields”, radošajām darbnīcām, performanču programmām un koncertiem, piedāvā lokāli un starptautiski aktuālas izstādes, kuru apmeklētāju skaits ik gadu aug, sasniedzot 20 000 apmeklētājus 2019. gada festivāla izstādē “Zaļš / Atmaskots” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Festivālu organizē jauno mediju kultūras centrs RIXC. “Open Fields 2020” konferenci organizē RIXC sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju (MPLab). Festivāla un izstādes kuratori ir Ivonne Volkārta, Rasa Šmite un Raitis Šmits. Izstādes producente ir Agnese Baranova un RIXC.

Šogad dalība visos festivāla pasākumos ir bez maksas. Lai tiešsaistē “Zoom” sekotu līdzi lekcijām konferencei, aicinām iepriekš piereģistrēties. Visi pasākumi tiks straumēti arī tiešraidē. Reģistrācija ir atvērta līdz 7. oktobrim festivāla mājaslapā, kur arī būs atrodama saite uz tiešraides straumēšanas kanālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti