Ogres novadā ar plašu programmu svinēs Vilhelma Purvīša 150. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

3. martā 150. jubileja apritēs izcilajam latviešu ainavu gleznotājam un pedagogam Vilhelma Purvītim. Ar plašu pasākumu programmu pusgada garumā izcilā mākslinieka un novadnieka jubileju atzīmēs Ogres novads. Tieši novadā esošajā Taurupes pagastā Vilhelms Purvītis aizvadījis savas bērnības gaitas.

Ogres novadā ar plašu programmu svinēs Vilhelma Purvīša 150. jubileju
00:00 / 05:19
Lejuplādēt

"Satiec Purvīti" – Ar šādu devīzi mākslinieka un latviešu nacionālās glezniecības skolas aizsācēja Vilhelma Kārļa Purvīša apaļajā jubilejā sevi piesaka svētku programmas rīkotāji. Taurupes pagastā atrodas mākslinieka dzimtās mājas "Vecjauži". Par godu novadniekam  svētku programma plānota no marta līdz pat augustam. Ogres novada Kultūras centra pārstāve Laila Baumane stāsta: "Mēs sāksim svinēt ar 3. martu, kad Purvīša vēstniecība būs Ogres novada Kultūras centrs, būs mūzikas skolas audzēkņu koncerts ar Purvīša laikabiedru Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa mūziku. Ļoti skaists notikums visa Purvīša gada garumā līdz jūlijam būs gleznošanas darbnīcas. Būtisks tāpēc, ka te iesaistīsies visi novada gleznotgribētāji, tādi, kuri ir varbūt jau kādreiz kaut kur mācījušies, un tādi, kuri otu turēs pirmo reizi un varēs, skatoties Purvīša reprodukcijā, radīt paši savu mazo Purvīša gleznu. Un noslēgumā jūlija sākumā Ķeipenē būs šo mākslas darbu izstāde."

Martā atklās arī īpašu Vilhelma Purvīša tūrisma maršrutu. Kā norāda Ogres novada tūrisma plānošanas nodaļas vadītāja Elīna Baltiņa, tas ļaus iepazīt arī vietas, kas, iespējams, bijušas kā iedvesma Purvīša gleznotajām ainavām: "Un šis maršruts galvenokārt vedīs pa Taurupes pagastu, kur atradās gleznotāja dzimtas mājas "Vecjauži", un šis īpašums arī būs viens no maršruta pieturas punktiem. Pašlaik iekšā gan tikt nevarēs, bet mājas ir apskatāmas no ārpuses, un tur aicināsim arī ceļotājus noklausīties audio gida stāstus par Vilhelma Purvīša bērnību. Tāpat maršrutā mēs esam iekļāvuši vairākas ainaviski skaistas apkārtnes vietas. Mēs gan nevaram droši apgalvot, ka Vilhelms Purvītis tur tiešām ir sēdējis un šīs ainavas gleznojis, jo ir zināms, ka savos darbos viņš bieži vien apvienoja vairākas Latvijas skaistās vietas, bet

mēs varam pieņemt, ka šīs ainavas varētu būt viņa iedvesmas avots."

"Ja runājam vispār par mākslu tautā vai, teiksim, ar cilvēkiem, visi kā viens mācēs pateikt, ja ir kāds mākslinieks, tad Vilhelms Purvītis…" Tā par gaidāmo notikumu stāsta Ogres muzeja speciāliste un izstāžu kuratore Dagnija Vegnere. Pēc vairāku gadu ilgām pārrunām uz Ogri tiks atvesti arī vairāki Vilhelma Purvīša oriģināldarbi. Paralēli Purvīša izstādei Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā arī Ogrē būs unikāla iespēja skatīt oriģinālus. Turpina izstāžu kuratore Dagnija Vegnere: "Atvērsim 2. jūnijā, un oriģināli būs gan no Zuzāna kolekcijas, gan no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas, sadarbībā ar Aiju Brasliņu, Ingūnu Ģēģeri sanāca mums vienoties. Tas mums ir liels gods."

"Es domāju, ka tas ir viens no veidiem, kā pastāstīt par savu novadnieku, kurš galu galā ir pasaulslavens mākslinieks, kurš Latvijas mākslā ir ielicis vismaz trīs lielus pamatakmeņus – dibinājis Latvijas Mākslas akadēmiju, dibinājis Nacionālo mākslas muzeju un faktiski tiek uzskatīts par Latvijas nacionālas ainavas izveidotāju," tā ar lepnumu par Ogres novadnieku stāsta Ogres Kultūras centra pārstāve Laila Baumane. Kopējā pasākumu programmā liela daļa no aktivitātēm Ogrē plānotas pilsētvidē, tādējādi meklējot veidus, kā uzrunāt un par izcilo novadnieku stāstīt arvien plašāk.

"Viņš ir viens no dižākajām, izcilākajām Latvijas personībām, izcilākais gleznotājs, ainavu gleznotājs," uzsver Dagnija Vegnere. "Viņš iedibināja Mākslas akadēmijā šo ainavu glezniecību, meistardarbnīcu un pats vadīja to. Viņam līdz ar to ir daudz sekotāju, daudz ainavu gleznotāju, līdz pat šodienai."

Drīzumā Purvīša reprodukcijas tiks izvietotas gan Ogres stacijas tunelī, kā arī pilsētas skvērā, kur būs iespēja doties audiovizuālā piedzīvojumā un aplūkot Vilhelma Purvīša darbus, kuru oriģināli gājuši bojā 2. pasaules kara laikā.

Laila Baumane stāsta: "Atradām grāmatu, 1946. gada izdevumu, ar Jāņa Sudrabkalna stāstu un tekstu par Vilhelmu Purvīti, kurā ir publicēti 16 darbi, kuri vairs nekur dzīvē klātienē nav redzami, jo tie ir darbi, kas gāja bojā 2. pasaules kara laikā. Kā zināms, Purvītis ļoti gribēja savus darbus saglabāt, pārvest uz Vāciju, bet diemžēl ceļā tie gāja bojā. Šie 16 darbi arī ir mūsu izziņas avots, ja var teikt, kas būs redzami vairākās vietās pilsētvidē, tostarp skvērā.

Faktiski mēs parādīsim darbus, kurus lielākā daļa publikas nekad nav redzējusi."

Savukārt vēl būvniecības stadijā Taurupes pagastā ir muižas klēts, kur, atjaunojot vietējās kultūras pieminekli, plānots veidot arī Vilhelmam Purvītim muzeju. Darbus paredzēts pabeigt šī gada izskaņā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti