Kultūras ziņas

Festivāls "Rīga Jūrmala" - pilsētvidē

Kultūras ziņas

Brīvdabas izstāde "Savvaļa"

Vijai Dzintarei 80

Ogrē atklās tēlnieces Vijas Dzintares 80 gadu jubilejas ieskaņas izstādi «Tuvumā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ogres muzejā 10.jūlijā tiks atklāta tēlnieces Vijas Dzintares 80 gadu jubilejas izstāde "Tuvumā", kurā piedalīsies arī 3 citas šīs ģimenes mākslinieces – tekstilmāksliniece Ieva Dzintare, fotogrāfe Rūta Kalmuka un multimāksliniece Dārta Kalmuka, medijus informēja muzeja pārstāvji.

Izstādē “Tuvumā” piedalās četras mākslinieces, kuras vieno piederība vienai ģimenei. Mākslinieču dažādie izteiksmes veidi – tekstilmāksla, fotogrāfija, glezniecība un tēlniecība – veido vienu stāstu par klātesamību.

Tēlniece Vija Dzintare pievēršas tēmām, kas ir nozīmīgas tieši viņai – kā cilvēkam, sievietei un latvietei. Izstādes rīkotāji atzīmē: “Vērojot viņas darbus, manāma viena no būtiskākajām tēmām, kas nosaka vēstījuma kodolu, – sieviete kā dzīvības devēja, uzturētāja un glabātāja. Tā ir arī pārliecība par katru cilvēku kā unikālu vērtību, kā neatraujamu posmu cilvēces gaitā.”

Vija Dzintare strādā monumentālajā un stājglezniecībā, veido portretus, mazās formas, medaļas. Viņas mākslas materiāli ir smagi un nopietni – bronza, granīts, marmors, alumīnijs. Māksliniece radījusi Latvijā nozīmīgus darbus – pieminekli komunistiskā terora upuriem “Ciešanu vārti” Baltezera kapos, piemiņas ansambli pulkvedim Oskaram Kalpakam, Grobiņas pilsētas zīmi, Sv.Pētera baznīcā atrodas skulptūra “Gals un Sākums”, kā arī citviet Latvijā pilsētvidē nonākušas Vijas Dzintares skuptūras.

Tekstilmāksliniece Ieva Dzintare 1998. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļu. Piedalās izstādēs kopš 1991. gada – notikušas 2 personālizstādes, kā arī piedalījusies grupas izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Paralēli savai kaislībai burties ar tekstilmateriāliem piedalījusies nozīmīgu audiovizuālu darbu tapšanā, kā arī ir grafiskā dizainere un strādā reklāmas jomā.

Fotogrāfe Rūta Kalmuka kopš 1994. gada piedalās grupu izstādēs, kā arī sarīkotas četras personālizstādes, no kurām divas Latvijas Fotogrāfijas muzejā. 2006. gadā ieguvusi 2. vietu Latvijas fotogrāfijas gada balvas dokumentālās fotogrāfijas kategorijā, kā arī 2011. gadā Baltijas portretu fotokonkursā 1. vietu kategorijā – bērnu portreti.

Multimāksliniece Dārta Kalmuka pērn absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas audio-vizuālās mediju mākslas nodaļu. Kopš 2012. gada aktīvi iesaistās dažādos grafiskā dizaina, skatlogu iekārtošanas, foto un filmēšanas projektos. Kopš 2016. gada nododas pašiniciatīvas projektam – fotostāstam par Latvijas ielu māksliniekiem.

Izstādē eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma, kā arī no privātkolekcijām.

Izstāde apskatāma līdz 15. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti