Dienas ziņas

Krievu savienība atbalsta "dzeltenās vestes" Francijā

Dienas ziņas

Cēsu dzīvnieku patversmē tapusi kaķu māja

Ogrē atklāj izstādi "Simts vientulības gadu"

Ogrē atklāj izstādi «Simts vientulības gadu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ogres vēstures un mākslas muzejā atklāta kaibaliešu Edgara un Lienas Mucenieku izstāde “Simts vientulības gadu”. Caur performanci, video un instalācijām tā stāsta, kas notiek cilvēka dvēselē un arī Latvijā. Izstāde ir veltījums Latvijas un arī mākslinieku ģimenes radošajai simtgadei. 

Par to, ka Edgars Mucenieks ir piederīgs otas meistariem, izstādē liecina vien viena nosacīta glezna, ar kuru mākslinieks vēlējies parādīt, cik liela atšķirība valda mūsu mazajā Latvijā. Tagad viņš laika plūdumam pieskaras ar citiem izteiksmes līdzekļiem.

"Ja es gribu runāt ar cilvēkiem, ja es gribu, lai viņi sadzird mani, saprot, ierauga un sajūt, tad skaidrs, ka ar vienu klasisko gleznošanu, vismaz man, ir par maz," saka Mucenieks.

Izstāde ''Simts vientulības gadu'' esot mazliet nokavējies veltījums Latvijas simtgadei un Mucenieku ģimenes radošās darbības simtgadei. Tā ir kā saruna par kopīgi un atsevišķi piedzīvoto vientulību, par mīlestību un to, kas notiek ar mums un starp mums.

"Laime ir tajā, ka es varu pieskarties, es varu būt tuvu, un es varu pieņemt to otru cilvēku, lai arī ikdienas dzīve, it sevišķi 30 gadu garumā un sevišķi diviem egoistiem māksliniekiem.., tas nav tik vienkārši," uzsver Mucenieks.

Edgara Mucenieka otra pusīte ilgus gadus bijusi tekstilmāksliniece, bet  sapratusi, ka izteikt savu domu tikai dzīparos vairs nespēj. Performancē ar piena separatoru, kas vienlaikus var būt arī laika mašīna, viņa vēlējusies parādīt lauku sievu stiprumu, un pateikties savai mammai.

"Es pilnīgi redzu, ka tas ir vēl pēdējais padarītais darbs, kas man jāizdara. Jāpasaka viņai paldies, un šī te bērnības atmiņa kopā ar viņu, lai būtu sajūta, ka viss ir padarīts," saka māksliniece. 

Neparastā  kaibaliešu izstāde Ogres vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma līdz 17. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti