Labrīt

Pētnieks: Karš Ukrainā ir saasinājis starpnacionālās attiecības arī Latvijā

Labrīt

No Ukrainas aizbēgušo mediķu interese par darbu medicīnā Latvijā pašlaik zema

Ērika Kumerova ar saviem darbiem vēlas atbalstīt un spēcināt skatītājus

Noturēt labās vibrācijas. Talsos atklās gleznotājas Ērikas Kumerovas izstādi «Cits portāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā trauksmainajā laikā kā veldzējošs un spēcinošs avots mākslas mīļotājiem varētu būt gleznotājas Ērikas Kumerovas personālizstāde "Cits portāls", kas no 16. marta būs skatāma Talsu muzeja izstāžu zālē. Izstādē būs redzami 20 gleznotājas darbi, tapuši pēdējo četru gadu laikā. Ērikas Kumerovas mākslai raksturīgi izteiksmīgi, dzidri krāsu toņi, pārdomāta kompozīcija un veikla tehnika. Kā viņa pati saka – ar saviem darbiem viņa vēlas cilvēkos vairot gara spēku, labās emocijas un gaišās vibrācijas.

Ērika Kumerova pati sevi jūt kā koloristi, un ir divas lietas, kas viņas glezniecībā ir absolūti būtiskas, un tā ir kompozīcija un krāsu attiecības. Savos darbos viņa runā par cilvēka iekšējo pasauli, un tā tas ir arī jaunajā izstādē, taču jauši vai nejauši dažos no darbiem ieskanas arī šī brīža baiso notikumu atblāzma. To vidū ir glezna "Miera spārns".

Ērika Kumerova "Miera spārns"
Ērika Kumerova "Miera spārns"

Māksliniece par šo gleznu stāsta: "Mēdz jau runāt par kaut kādu mākslinieka pravietiskumu. Es negribētu varbūt to ļoti uz sevi attiecināt, bet šis darbs bija iesākts, un tas bija ar tādu domu, ka parādīt tādu saucamo nojaušamo lauku, kas ir visapkārt cilvēkiem, ko mēs jūtam, bet ko mēs nevaram skaidri definēt, izskaidrot, kas tas īsti ir. Jā, un tad bija 24. februāris, un sākās visas šīs šausmas".

Dažas dienas pēc tam vēl nepabeigtajā gleznā ļoti skaidri ienāca miera baloža tēls, kas jau pirms tam uzgleznotajam piešķīra it kā jaunu dimensiju. Gleznu var raksturot kā spēli ar mērogiem, tajā virmo lielās pasaules stihijas un enerģijas, uz kuru fona cilvēks ir tikai mazs smilšu graudiņš.

"Tās visas lielās pārvērtības, dabas spēki un Visuma sfēras ir tik milzīgas, un cilvēciņš ir tikai tāds maziņš, maziņš nieciņš, kas tur iet pa to savu trosīti, kas viņam ir novilkta, un viņš balansē un cenšas noiet.

Jā, un pēc šiem notikumiem es arī tur tā skaidrāk iegleznoju to miera balodi. Manuprāt, ir tik daudz negāciju šobrīd, tik daudz naida un tumšo enerģiju, ka man gribas vairot cilvēkiem iekšējo gara spēku, lai viņi var atrast harmoniju un sevī noturēt labās vibrācijas," atzīst Kumerova.

Arī spilgti sārtos toņos radītā glezna "Riets pilsētā" ar mūsu šī brīža acīm raisa citas asociācijas nekā gleznotājas sākotnējā iecerē, jo glezna tapa krietni pirms 24. februāra. "Te ir redzama pilsētas ainava. Tā visa ir tādā spēcīgā atspulgā, ļoti sārta. Gribētos domāt, ka tas ir saulriets, nevis kaut kādi bumbu sprādzieni vai kaut kādas degošas mājas atblāzma. Bet tagad uz to darbu skatoties, man tādas asociācijas rodas. Tad, kad es to gleznoju, bija cits konteksts domāts."

Lai arī daļa darbu var sasaukties ar šī brīža noskaņām, kopumā izstāde ir vairāk stāsts par cilvēka iekšējo pasauli, kā saka Ērika Kumerova – ar saviem darbiem viņa aicina katru cilvēku uzsākt sarunu pašam ar sevi: "Tāpēc arī tas nosaukums "Cits portāls". Mums šobrīd ir asociācijas ar interneta portāliem, bet šeit ir doma tāda, ka portāls ir kā ieejas vārti, kā vārti uz citu pasauli, kā vārti, pa kuriem mēs varam ieiet un, raugoties uz šo glezniecību, sastapties paši ar sevi, sajust savas rezonanses, savas domas un sajūtas."

Ērika Kumerova "Kā jūra kā debess"
Ērika Kumerova "Kā jūra kā debess"

Ērikas Kumerovas gleznas ir abstraktas, taču dažkārt laukumu saspēlēs un krāsu toņu dažādās izpausmēs var saskatīt arī kādus atpazīstamus motīvus. Piemēram, jaunākajos darbos arvien biežāk parādās sievietes tēls. Gleznā, kas saucas "Kā jūra kā debess", sievietes atveids ir tikai nojaušams, caurspīdīgs un saplūst kopā ar jūru, smiltīm un debesīm, vēstot par visu kā vienotu veselumu un cilvēku kā dabas daļu. Gleznā "Nojaušams lauks" autore savukārt mēģina vizualizēt sajūtu vibrācijas, ko viņā raisa tā matērija, kas mums ir visapkārt, bet ko mēs spējam tikai sajust, bet ne definēt. Spilgti dzeltenā krāsa dominē darbā "Atrast sauli", kas gan ir tīra abstrakcija. Pati māksliniece par to stāsta: "Tur ir arī kontrasts šajā darbā, ka visam ir savas gaišās un tumšās puses gan mūsu iekšpusē, gan arī ārpus mums. Jā, mums vajadzētu savu sauli atrast, tās iekšējās vertikāles, pie kā mums turēties."

Ērika Kumerova
Ērika Kumerova

Ar saviem darbiem gleznotāja vēlas atbalstīt un spēcināt skatītājus, bet neslēpj, ka arī pašai šis laiks ir ļoti smags: "Es esmu diezgan emocionāls un jūtīgs cilvēks, man spēcīgi darbojas empātija, tāpēc es, protams, visu šo laiku jūtos nomākta, bezspēcīga, nikna un tā tālāk. Protams, cik mēs varam palīdzēt, tik mēs arī darām. Noziedoju gleznu labdarībai, esmu piedalījusies mītiņos, nopirku zoodārza biļetes, lai Ukrainas zvēriem būtu ko ēst.

Bet jebkurā gadījumā – šī ir milzīga viela pārdomām… Ko vispār nozīmē mūsu valsts, ka mēs varam dzīvot brīvā valstī, ka mēs varam runāt savā valodā, ka mums ir mierīgas debesis…"

Ērikas Kumerovas personālizstāde "Cits portāls" Talsu novada muzejā būs apskatāma no trešdienas, 16. marta, līdz 18. aprīlim. 9. aprīlī izstādē būs tikšanās ar mākslinieci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti