Noslēdzoties mākslas objektam «Metamorfozes», opernams dāvinājumā saņem vēl vienu oriģinālo fasādes skulptūru fragmentu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Noslēgusies Reiņa un Kristas Dzudzilo mākslas objekta “Metamorfozes” ekspozīcija Latvijas Nacionālās operas priekšlaukumā, kuras ietvaros tika eksponētas oriģinālo ēkas fasādes skulptūru daļas. “Neilgi pirms ekspozīcijas slēgšanas mākslas zinātniece Ināra Appena un tēlnieks Kārlis Alainis Latvijas Nacionālajai operai un baletam (LNOB) uzdāvināja vēl vienu oriģinālās fasādes skulptūras fragmentu – spārnu, kas piederēja Mākslas ģēnijam – centrālajai skulptūrai Latvijas Nacionālās operas fasādē, informēja LNOB pārstāvji.

“Esam pateicīgi par dāvinājumu un iepriecināti, ka, noslēdzoties projektam, esam atguvuši nenovērtējamas vēstures un kultūras liecības – oriģinālās skulptūras, kas rotājušas Latvijas Nacionālās operas ēku vairāk nekā 100 gadus,” par iegūtajām vērtībām priecājas LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš.

Mākslas ģēnija spārns
Mākslas ģēnija spārns

Arhitekts Ludvigs Bonštets 1860. gadā radīja projektu Rīgas Pilsētas teātra ēkai, kurā kopš 1919. gada mīt Latvijas Nacionālās operas un baleta trupa. Operas fasādes oriģinālās skulptūras tika atlietas cinkā 1863. un 1886. gadā. Tās rotāja ēkas fasādi līdz 1996. gadam – materiāla nolietojuma dēļ visas brīvstāvošās figūras Latvijas Nacionālā operas ēkas rekonstrukcijas periodā no 1991. līdz 1995. gadam tika aizstātas ar kopijām. Oriģinālo skulptūru detaļas glabāja Oļegs un Irēna Skaraiņi, bet jaunu dzīvību objektā “Metamorfozes” tām deva mākslinieki Reinis un Krista Dzudzilo.

Nākotnē skulptūras tiks izstādītas topošajās LNOB dekorāciju darbnīcās Meirānu ielā.

Objekts “Metamorfozes” tapa publiskās mākslas programmā “Kopā”. “Metamorfozes” laikā no 16. novembra apskatīja daudzi tūkstoši rīdzinieku un Rīgas viesu. Skatītāju augsto atzinību pierādīja arī uzvara portāla LSM.lv rīkotajā balsojumā par publikas iecienītāko programmas “Kopā” objektu.

Programmu finansēja Latvijas Republikas Kultūras ministrija, un tā tika radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, papildus ietverot kvalitatīvu pilsētvides uzlabošanu. Programmu “Kopā” īstenoja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti