Noslēdzas Cēsu mākslas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mākslas festivāls “Cēsis 2013” tuvojas noslēgumam un tā izskaņā šīs nedēļas nogalē skatītāji aicināti apmeklēt kamermūzikas koncertu “Vasaras vakara mūzika vijolei un klavierēm”, pēdējos divus kino seansus, Gundegas Skudriņas komandas veidoto gastronomisko performanci “Ne-pieradinātās vakariņas” un Liepājas teātra mūziklu “Pūt, vējiņi!”.

19. jūlijā pulksten 20.00 Meža skolas zālē kamermūzikas koncertu “Vasaras vakara mūzika vijolei un klavierēm”, kurā uzstāsies vijolniece Elīna Bukša ar jaunu programmu. Viņas skatuves partneris būs jaunais pianists Rūdolfs Vanks. Elīna ir leģendārā Jūrmalas pedagoga Ojāra Kalniņa audzēkne, patlaban Beļģijas karalienes Elizabetes Mūzikas kapelas studente, gudra un mērķtiecīga jauniete, kuras talants jau novērtēts ar "Lielo mūzikas balvu 2012" kategorijā “Gada debija”. Starptautisku konkursu laureāts Rūdolfs Vanks Latvijas mūzikas cienītājiem mazāk zināms, taču ļoti spējīgs jauns pianists. Viņš patlaban dzīvo Bonnā un uzstājas prestižos Vācijas festivālos.

Abu jauniešu izvēlētajā koncertprogrammā plašs spektrs – skanēs Franča Šūberta, Fransisa Pulenka, Sergeja Prokofjeva skaņdarbi, kā arī Pēteris Vasks “Mazā vasaras mūzika”.

Tājā pašā laikā Cēsu pils klētī šefpavārs Lauris Aleksejevs (restorāns „36. līnija”), režisore un producente Gundega Skudriņa un scenogrāfi Rūdolfs Baltiņš un Mārcis Ziemiņš ir sagatavojuši unikālu gastronomisko performanci “Nepieradinātās vakariņas”. Tas solās būt vienreizējs piedzīvojums garšas valstībā, kas atklāsies ar visām piecām maņām – dzirdi, redzi, tausti, garšu un smaržu. Aptuveni divu stundu ilgā performance iecerēta kā maltīte 60 cilvēkiem, kuri ēšanas laikā kopīgi dosies pētnieciskā un pārsteigumiem bagātā ceļojumā kulinārijas pasaulē, izjutīs ne tikai garšas, bet arī prieku, draudzību, bailes, apjukumu, smieklus un laimi. Būs liecinieki tam, ka šefpavārs un scenogrāfi, audio un video, provokācija un miermīlība, tradicionālais un laikmetīgais, dažādu mākslas un zinātnes jomu saplūšana vedīs pie jauniem atklājumiem.

Kad „Nepieradinātās vakariņas” beigsies, kaut kas būs mainījies. Daļiņa cilvēces pilsētā Cēsis būs kļuvusi laimīgāka,” sola performances režisore Gundega Skudriņa.

Festivāla noslēgumā, 20. jūlijā pulksten 21.00 Cēsu pils parka estrādē būs neviltoti pozitīvas kritiķu un skatītāju atsauksmes iemantojušais Liepājas teātra mūzikls “Pūt, vējiņi!”, kura autori Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs, Evita Mamaja to veidojuši pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem. Iestudējuma režisors ir Dž. Dž. Džilindžers. Galvenajās lomās: Aija Andrejeva vai Everita Pjata un Edgars Pujāts.

Iestudējums saņēma piecas nominācijas Latvijas Teātru gada balvai 2011./2012. gada sezonā: Gada muzikālā izrāde; Gada jaunā skatuves māksliniece – Everita Pjata un Agnese Jēkabsone; Gada scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, Gada kostīmu mākslinieks – Ilze Vītoliņa; Gada kustību mākslinieks - Inga Krasovska, kā arī TV raidījuma „100 g kultūras” balvu Kilograms kultūras 2011 kategorijā „Teātris”.

Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlases noslēgumā būs divas filmas - 18. jūlijā pl. 20:00 Cēsu Izstāžu namā tiks izrādīta režisora Aleksandra Makendrika melnā komēdija “Kā nogalināt vecu lēdiju” (1955), bet 19. jūlijā pl. 22:00 - režisors Deivida Līna filma “Tilts pāri Kvai upei” (1957). Tā ir britu drāma, kuras darbībai izmantots vēsturiskais fons – Birmas dzelzceļa izbūve (1942–1943). Filma saņēmusi septiņus Oskarus un tiek uzskatīta par vienu no visu laiku izcilākajām filmām.

Kā ziņots, visas festivāla izstādes atvērtas apmeklētājiem līdz 31. Jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti