Kultūras ziņas

Emīla Dārziņa mūzikas skola uzņem starptautisku jauniešu projektu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Starptautiskas mākslinieces Latviju uzskata par pasaku zemi

Nokļuvušas pasaku zemē. Pedvālē viesojas mākslinieces no Grieķijas un ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Trīs radošas darba nedēļas divām līdz šim savstarpēji nepazīstamām māksliniecēm no ASV un Grieķijas rezultējušās instalāciju un objektu izstādē "Kur tu vēlies apsēsties?" starptautiskajā mākslinieku rezidencē Pedvālē. Abas līdz šim bijušas ideālās pasaules meklējumos, un to viņas atradušas Latvijā, kuru uzskata par patiešām pasakainu vietu.

Starptautiskā mākslinieku rezidence "Pedvāle" atrodas Abavas ielejā, un tās dabas daudzveidība, brīvība, klusums, kurā dzirdami vien dabas trokšņi, apbūris divas mākslinieces no ASV un Grieķijas. Tieši tikpat pasakaina daba ir pirmais, kas šobrīd pamanāms, ieejot pa rezidences durvīm, jo pretī veras gadu tapis lielformāta izšūts gobelēns, kurā redzams mežs. Tas ir Grieķijas mākslinieces Atanāsijas Karampeles iedomu ideālais mežs. Un tādu viņa atrada Latvijā.

"Es biju sajūsmā, jo šeit ir viss, ko es gribēju un ko man vajadzēja iedvesmai, lai strādātu," atzīst māksliniece.

Gobelēnam pretī izvietotas papīra lapas, kas simbolizē sūnas, turklāt tās māksliniece kārtojusi vairākas stundas, mērot ne tikai ar mērlentām, bet arī īkšķiem un pēdām. Viņa skaidro, ka darbs paredzēts viedajiem, kas izvēlas gudrību un morāli. Tikmēr blakus redzama perspektīva sabiedrībai, kas izvēlas materiālo pasauli bez jēgas.

Pretī mākslas darbiem novietoti krēsli, uz kuriem izstādes atklāšanā, it kā zinādams, neviens tā arī neapsēdās. Tēlnieks un "Pedvāles" izveidotājs Ojārs Arvīds Feldbergs skaidro: "Viņas vēlēšanās bija, lai neviens nesēž uz tiem krēsliem. Nevis fiziski... Tie nav domāti tādā veidā. Bet garīgi, prātā, savās domās viņi var stāvēt aiz krēsla, pie krēsla – it kā tur sēdētu. Savdabīgs radošs moments, kas var uz kaut ko rosināt."

Ideālās pasaules meklējumos ir arī otra māksliniece Dženifera Bokelmane (Jennifer Bockelman), kura bija pati pirmā, kura pirms dažiem gadiem pieteicās rezidencē. Amerikāņu māksliniecei izdevās atbraukt vien šobrīd, un savu ideju viņi risina caur kūniņām, apspēlējot dabas procesu, kur kāpurs pārvēršas par tauriņu.

Jau nedēļas beigās māksliniece vedīs instalācijas uz ASV, lai parādītu, cik iedvesmojoša ir Pedvāle. Tikmēr topošajā bibliotēkas telpā pagaidām trūkstošo grāmatu vietā grieķu māksliniece izlikusi savas piezīmes, kolāžas un skices par ceļu uz savu ideālo pasaku zemi Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti