Kultūras ziņas

Ināras Kolmanes filma "Mātes piens"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Porcelāna privātkolekcija un burvju spogulis

No vecmammas cukurtrauka līdz iespaidīgai porcelāna privātkolekcijai – izstāde «Industriālais romantisms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējos gados lielu popularitāti gūst porcelāna trauku krāšana un savu nelielu kolekciju veidošana. Gados jaunā kolekcionāra Teo Ralfa Jēkabsona privātkolekcijas izstāde "Industriālais romantisms" tikko atklāta Babītes kultūrizglītības centrā "Vietvalži". Tur senajā muižas ēkā atrodas arī interesanta pamatekspozīcija un Eduarda Pāvula memoriālais muzejs.

Teo Ralfa Jēkabsona aizraušanās krāt porcelāna traukus sākusies ar Kuzņecova fabrikas cukurtrauku, kas mantots no vecāsmammas. Šobrīd jaunieša krājumā ir jau vairāki tūkstoši Rīgas porcelāna rūpnīcas trauku. Daļa no privātkolekcijas aplūkojama izstādē "Industriālais mantojums" Babītes kultūrizglītības centrā "Vietvalži".

"Mani ļoti aizkustināja šī porcelāna rūpnīca un arī tas, ka man vecmāmiņas māsa strādājusi šajā rūpnīcā par apgleznotāju, un tieši vairāk piesaistīja šis industriālais romantisms, tāpēc arī nosaucu izstādi šajā vārdā," stāsta kolekcionārs.

Pirmie eksponāti kolekcijā parādījās, kad Teo bija 16 gadi. Trīs gadu laikā jaunieša kolekcija jau piedzīvojusi vairākas izstādes dažādās Latvijas vietās. Pēdējā laikā porcelāna trauku krāšana vēršas plašumā, vieni krāj tikai servīzes, citi noteikta laika perioda liecības.

"Es meklēju tādus īpašus traukus, kas ir ražoti nelielā skaitā, piemēram, šī kanniņa, un arī meklēju traukus, kas ir no māksliniekiem, traukus, kas ir bijuši rūpnīcā un kas ir saistīti ar muzeju. "Piemēram, šeit ir īpašs eksemplārs, paraugs – "Obrazec" –, un viņam ir arī bijušā Rīgas porcelāna rūpnīcas muzeja marķējums," izrāda Teo Ralfs Jēkabsons.

"Šis ir ļoti unikāls eksemplārs, tā ir kafijas-tējas servīze "Rīga", kurai autors ir armēņu izcelsmes mākslinieks Levons Agadžanjans. Servīze ir unikāla ar to, ka šeit ir Rīgas porcelāna muzeja marķējums un nav saprotams, kā tas ir nonācis plašākā tirdzniecībā," ar kolekciju iepazīstina Teo Ralfs Jēkabsons.

Nejauši vienā tējas kannā atrasti dokumenti par uzzīmēto dekolu un pat porcelāna krustiņš.

Jo nolemts aplūkot šo kolekciju klātienē, vērts ieplānot arī laiku iepazīties ar kultūrizglītības centra "Vietvalži" ekspozīciju, ko veido aktiera Eduarda Pāvula dzīves un radošajā gaitām veltīta memoriālā izstāde, kā arī unikāla pamatekspozīcija ar burvju spoguli, kas atklāj Salas pagasta un muižas vēsturi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti