Kultūras rondo

Izrāde "Debesjums" meklē atbildi uz jautājumu, kas ir patiesi cilvēcīga rīcība

Kultūras rondo

"Metaforiskās spēles" - Ilzes Preisas simbolu pilnie darbi skatāmi galerījā "MuseumLV"

"Ne-lietas". Dizainera Jāņa Straupes radošās ieceres izstādē

No skices līdz gatavam darbam – izstādē «Ne-lietas» mākslinieks Jānis Straupe pirmoreiz ļauj ielūkoties savā radošajā procesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jāņa Straupes izstādē "Ne-lietas" ļoti latviskais materiāls – koks – neuzspiež konkrētu literāru stāstījumu, bet liek filozofiski aizdomāties, pauž kuratore Inese Baranovska. Ekspozīcijā, kas no 28. janvāra līdz 26. martam skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, mākslinieks pirmo reizi ļauj ielūkoties radošajā procesā no skices līdz gatavam darbam. Muzejā izstādīts Straupes pēdējo divdesmit gadu radošais darbs, kā arī jaunās ieceres – vērienīgi skulpturāli un kinētiski objekti. 

"Ne-lietas" ir Jāņa Straupes piektā izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. "Pirmā izstāde bija pirms 30 gadiem. Ir ļoti daudz kas mainījies izstādes organizēšanā," vērtē mākslinieks. "Pirms 30 gadiem es pats nepārdomāti izliku darbus, daudz reizes pārliekot no viena stūra uz otru, pats gaismoju, pats taisīju ielūgumus, meklēju presi. Vārdu sakot, es ļoti daudz darīju to, ko tagad dara muzeja komanda ar Inesi Baranovsku priekšgalā. Viss notiek neticami profesionāli, raiti. Es vienkārši neesmu pieradis pie tādas auklēšanās, tas mani ļoti iepriecināja." 

Pateikdamās par atzinīgajiem vārdiem muzeja kolektīvam, Inese Baranovska Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" piebilst, ka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs un Jānis Straupe – tā ir sena draudzība. Viņa turpina: "Katram māksliniekam ir vajadzīga kustība, process, pilnveidošanās, un tieši ar Jāni, ar visām viņa izstādēm, mēs redzam soli pa solim, kā mākslinieks veidojas. Jāņa Straupes daiļradē ļoti svarīgs ir tas, ka viņam ir perfekta amatniecības prakse, pieredze, zināšanas, "know-how", bet viņa domāšana – tas nav vienkārši amatnieks, kas māk uztaisīt krēslu, galdu, skapi –, viņš domā daudz citādākās radošās kategorijās. Šai izstādei tieši tāpēc ir nosaukums "Ne-lietas". Viņš ar koku stāsta stāstu, attīsta mūsu iztēli un tas ir pavisam jau cits, nākamais līmenis. [..] Jāņa izstādē ļoti latviskais materiāls – koks – neuzspiež konkrētu literāru stāstījumu, bet liek filozofiski aizdomāties."

Jānis Straupe uzsver, ka šī izstāde no iepriekšējām atšķiras ar to, ka daudz lietas viņš dara pirmo reizi: 

"Pirmo reizi es rādu procesu – skices, maketi un gatavais darbs. Pirmo reizi es taisu tādu lielformāta darbu kā "Svārsts", kas ir 12 metrus garš. Pirmo reizi ir kustība tajā darbā." 

Tehniskos risinājumu meklēšanā mākslinieks iesaistījis arī austriešu inženieri un savus brāļus. 

Par darbu ar koku mākslinieks saka: "Esmu perfekcionists savā būtībā, man ir vajadzīgs, lai darbi ir nostrādāti. Man ir diezgan liela pieredze, bet, katru jaunu darbu sākot, un tas man pašam ir bišķiņ pārsteigums, es domāju, kā to uztaisīt. It kā vajadzētu zināt, bet visu laiku parādās kaut kas jauns – jāizdomā jauni savienojuma veidi, jaunas tehnoloģijas. Visi darbi ir radīti kopā ar manu meistaru Ivaru Krūmiņu, ar kuru katru dienu sākam ar nelieliem radošiem strīdiem un katru dienu mums ir kāds atklājums par jaunu amatniecības triku. Izstādē ir vairāki triki, ko varbūt labāk sapratīs amatnieks, nevis nepieredzējis skatītājs. Tur ir vairāki līdzsvari uz robežas, – kam dabā teorētiski nevajadzētu būt līdzsvarā, bet mēs to atrisinājām."  

Vaicāts, vai koks ir moderns materiāls mūsdienu dizainā, Jānis Straupe atbild apstiprinoši, un tāds tas esot Latvijā, Eiropā un visā pasaulē. Savus darbus mākslinieks daļēji darina no Latvijas kokiem, daļēji no ievestajiem no citzemēm. "Latvijā lielākoties koku ieved. Mums pašiem ir daudzmaz izmantojama priede, bet ozolu vairs nevar tādā kvalitātē dabūt," viņš paskaidro. "Par koku runājot – 

dažreiz iedomājos, ka, lai es varētu tikt pie kokmateriāla, pirms tam koks ir iestādīts un daudzus gadus audzis. Un tad ir pietāte, kā tu ar to strādā, lai tu to neizniekotu. Es pret koku cenšos attiekties ar cieņu."

Izstādei "Ne-lietas" tostarp ir pavadošā programma. Pirmā saruna ar mākslinieku un kuratori muzejā notiks jau 29. janvārī pulksten 14.00, bet vēl iecerētas arī nodarbības bērniem un pieaugušajiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti