Kultūras ziņas

Rīt sāksies un 25. jubileju svinēs "Prozas lasījumi"

Kultūras ziņas

Vai operete atdzims Ogrē?

Laikmetīgās mākslas izstāde bērniem

Nepareizu atbilžu nav – Kuldīgā atklāta laikmetīgās mākslas izstāde bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Neko no izstādē redzamā nav iespējams saprast nepareizi." Tā par nupat Kuldīgas novada muzejā atvērto laikmetīgās mākslas izstādi bērniem "Tagadmāksla" saka tās veidotāji. Izstādē bērnu acīm un izpētei eksponēti četru ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām pazīstamu mākslinieku darbi. Izstāde veidota pirmsskolas un pirmo klašu vecuma bērniem, lai vairotu interesi un izpratni par mākslu, kā arī aicinātu bērnus un viņu vecākus izteikt viedokli un nebaidīties no nesaprotamā.

Lai izbaudītu mākslinieces Katrīnas Neiburgas video un audio instalācijas pasauli "Transfomācijas. Raganas slota. Vēja slota", jāpaver aizkars un tad ienācējs nokļūst mistikas, vēstures un dabas noslēpumu pasaulē. 

Kādā citā telpā Miķeļa Fišera redīmeids "Trīsbriedība" radījis jaunu būtni un vedina domāt par saikni starp miesu, dvēseli un garu.

Ingas Melderes gleznas ar bērna tiešumam radniecīgu stilu iekustina nopietnas tēmas, bet Andra Eglīša darbu formāts liks aizrauties ne viena vien mazā apmeklētāja elpai.

Šādu laikmetīgās mākslas izstādes bērniem ideju māksliniece Sabīne Vernere lolojusi jau tad, kad dzīvojusi ārzemēs un redzējusi, kā tur iepazīst laikmetīgo mākslu.

Viņa arī aicina nebaidīties vecākus te nākt ar savām atvasēm, jo par izstādē redzamo nav iespējams uzdot nepareizus jautājumus.

"Izstādi pavada teksts, kas ir paredzēts mazo skatītāju pavadonim, teksts rakstīts draudzīgā, pretimnākošā valodā, tas piedāvā ieskatu sarunā, ko vest ar bērnu par katru no mākslas darbiem," stāsta Sabīne Vernere.

Tā kā izstāde veidota bērniem, tad darbi eksponēti bērnu acu augstumā un saistošā noformējumā.

Ekspozīciju papildina uzdevumu sērija grāmatiņā, kas tiks katram apmeklētājam. To izstādes veidotāji izstrādājuši kopā ar pieredzējušiem pedagogiem.

"Tagadmākslas" grāmatiņās bērni aicināti būt par līdzautoriem izstādē redzamajiem mākslas darbiem – zīmēt, meklēt, atrast un būt radošiem.

Kuldīgas novada muzejā apmeklēšanas noteikumi ir tādi paši kā visur valstī, tiek kontrolēta arī apmeklētāju plūsma.

Kuldīgas novada muzeja pārstāve Kristīne Āboliņa skaidro: "Muzeju apmeklēt var vai nu individuāli vai ģimenes ar bērniem, kas ir viena mājsaimniecība. Šī izstāde tieši ir tā, kur ļoti gaidām ģimenes ar bērniem, šī ir unikāla iespēja bērniem izzināt un iepazīt laikmetīgo mākslu."

Izstādi rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tā būs skatāma līdz 31. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti