Nedēļas nogalē ciklā «Dialogi» notiks tikšanās ar diviem mākslas zinātniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 8. februārī, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā izstāžu zālē notiks tikšanās ar mākslas zinātnieku un grāmatas “Rīgas dzīvokļu “likumīgā” izlaupīšana 1944–1949” autoru Jāni Kalnaču, lai runātu par Otrā pasaules kara laikā zudušajiem portretiem. 

Savukārt svētdien, 10. februārī, plkst. 12.00 vadošā Latvijas modernisma pētniece, mākslas zinātniece Dace Lamberga tiksies ar skatītājiem, lai kopā paraudzītos uz Latvijas portreta žanra attīstību 20. gs. pirmajā pusē, informēja Nacionālajā mākslas muzejā.

Mākslas zinātnieka Jāņa Kalnača lekcija

Otrais pasaules karš Latvijas kultūrai nesa daudz zaudējumu, atstājot traģiskas sekas arī mākslas vēsturē. Cīņās tika izpostītas daudzas Latvijas pilsētas, kara laikā gāja bojā vai zudusi liela daļa pilsoniskās sabiedrības mākslas, arī dodoties bēgļu gaitās, cilvēki parasti ņēma līdzi visvērtīgāko. Daudzi domāja savos mājokļos drīz atgriezties, vairumam tas neizdevās nekad. Šajos dzīvokļos un mājās apmetās citi, bet iepriekšējo iemītnieku iedzīve mainīja īpašniekus. Tikai atsevišķos gadījumos pamestajos dzīvokļos atstātās kultūras vērtības tika saglābtas no izvazāšanas un iznīcināšanas. Daļa nonākusi muzejos, arhīvos, bibliotēkās, daža glezna palika tādās ģimenēs, kuras mazāk cieta padomju okupācijas apstākļos. Tomēr ļoti daudzu mākslas darbu pēckara likteņi ir nezināmi.

Pateicoties Jāņa Kalnača neatlaidīgajam darbam, kas rezultējās grāmatā “Rīgas dzīvokļu “likumīgā” izlaupīšana 1944–1949”, no niecīgām informācijas lauskām, kas savāktas vienkopus grāmatā,  var beidzot uzskatāmi ieraudzīt ja ne zaudētās mākslas kopskatu, tad vismaz sajust traģēdijas mērogu.

Izstādē “Portrets Latvijā. 20. gadsimts. Sejas izteiksme” Jānis Kalnačs bija līdzautors ekspozīcijas sadaļai, kas stāsta par Otrā pasaules kara laikā zaudētiem portretiem.

Tomēr, lai ļautu izstādes apmeklētājiem dziļāk ieskatīties šajā traģiskajā periodā, savā lekcijā “Zudušie portreti” Jānis Kalnačs pievērsīsies stāstiem gan par ļoti pazīstamām mākslas vērtībām un to likteņiem, gan par cilvēkiem, viņu iedzīvi un viņu šķiršanas traģēdiju.

Mākslas zinātnieces Dr. art. Daces Lambergas lekcija

Daudzpusīgi analizējot izstādē apskatāmo portretu klāstu, mākslas zinātniece kopā ar apmeklētājiem izstādē meklēs paralēles un atšķirības starp tradicionālistu un modernistu pieeju portretam, kā arī starp reprezentatīvo un psiholoģisko cilvēka attēlojumu glezniecībā, tēlniecībā un grafikā.

Stāstot par māksliniekiem un viņu modeļiem, Dace Lamberga parādīs, kā portretos atspoguļojas ne tikai atsevišķu cilvēku biogrāfijas, bet arī nacionāla identitāte, politiskie konteksti un nodevas ideoloģijām.

Dalības maksa diskusijās – ieejas biļete izstādē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti