Kultūras ziņas

Ar mīlestību pret grāmatām mūža garumā

Kultūras ziņas

Paziņoti "Zelta ābeles 2019" laureāti

Elitas Šmēdiņas "Lellīšu stāsti"

Neatvērtā izstāde – mākslinieces Elitas Šmēdiņas «Lellīšu stāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan Ģederta Eliasa muzeja durvis Jelgavā apmeklētājiem ir slēgtas, šajā mēnesī plānotā mākslinieces Elitas Šmēdiņas autorleļļu izstāde ir iekārtota un gaidīs savus apmeklētājus. Izstādei dots nosaukums ''Lellīšu stāsti'', jo katra lelle tapusi, iedvesmojoties no kāda pasākuma, teātra izrādes vai baleta, un māksliniece tai līdzi devusi arī savu stāstu.

Teju ikkatras mazas meitenes mīļākās rotaļlietas ir lelles, bet māksliniecei Elitai Šmēdiņai šī mīlestība nav zudusi arī nopietnā vecumā. Vairāk nekā pussimts lelles sasēdušas arī Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja stendos.

Tās veidotas atbilstoši multfilmu leļļu principiem un ir tikpat kustīgas un transformējamas.

Māksliniece Elita Šmēdiņa par sevi stāsta: “Pirmā izglītība man ir tekstils, pēc tam mode, un datorgrafika ir tikai naudas pelnīšanai. Esmu dzimusi keramiķu ģimenē, un lellēs savienojas viss.”

Katrai lellei ir arī stāsts un savs raksturs, un pēc tām var noteikt arī mākslinieces pašas gaumi. Līdzās balerīnām izveidoti arī populārās izrādes ''Skroderdienas Silmačos'' populārākie tēli.

“Man patīk teātris un man ļoti patīk Blaumanis, un man patīk tie tēli, un, kad tu to lelli veido, tu vari izspēlēties.

Mani tēli ir Sāra, Ābrams, bet es domāju, ka es vēl papildināšu ar citiem tēliem,” stāsta māksliniece.

Izstādei dots nosaukums''Lellīšu stāsti'', kam gan muzeja darbinieki, kas pašreiz ir vienīgie, kuri izstādi redzējuši, nepiekrīt. Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktores vietniece Marija Kaupere atzīmē: “Kad mēs vienojāmies par šo izstādi, mēs bijām tiešām ļoti priecīgi, jo katra lelle ir stāsts, un, ja vēl māksliniece katrai lellei šo stāstu ir pierakstījusi, tad tā ir dubultvērtība.”

Neatklātā izstāde Eliasa muzejā plānota līdz 31. maijam, tomēr tā, visticamāk, tikšot pagarināta, lai ar ''lellīšu stāstiem'' klātienē varētu iepazīties arī apmeklētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti