«Navigācija VIII» – mazās formas darbi no akmens masas un porcelāna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau astoto reizi oktobra un novembra mijā Ventspilī norisinās mazo formu keramikas simpozijs ''Navigācija VIII''. 10 dienu laikā mākslas darbus no akmens masas un porcelāna radījuši pieci mākslinieki. Simpozija kurators ir gleznotājs un keramiķis Jānis Kupčs, ar kuru sarunājās Latvijas Radio korespondetne Inga Ozola.

''Navigācija – jo Ventspils ir ostas pilsēta, kuģošana te ir ļoti svarīga. Bet māksliniekiem, ceru, nosaukums brīvību neierobežo, tieši otrādi – var traktēt kā cilvēku attiecības, kurās ir navigācijas vai kādas citas zīmes,” par simpozija nosaukumu saka Jānis Kupčs.

Šogad simpozijā piedalās Agnese Sunepa, Eva Liepiņa, Ineta Greiža, Elita Taube un Jurgita Jasinskaite (Lietuva).

Kupčs atzīst, ka mūsdienās keramikai ir cits formāts, cits vēziens, nekā agrāk bija pierasts. Mainījies arī uzstādījums. Pircējs var iegādātie lētus Ķīnā ražotus funkcionālus traukus.

''Kad tev apnīk ķīniešu krūzītes, tu atnāc pie podnieka un dabū sev vajadzīgo,'' saka Kupčs. Arī materiāli ir pieejami ļoti daudzveidīgi, un mākslinieki daudz eksperimentē.

Jānis Kupčs pats gan glezno, gan darbojas keramikā. Šogad viņam bija personālizstāde, kas 9.novembrī būs skatāma arī galerijā ''Daugava''.

''Tas būs gleznu cikls ''Zudušos ciemus meklējot'' ar domu par piekrastes ciemiem, kas bijuši, bet kuru vairs nav. Taisīju nelielas ekspedīcijas, fotografēju, meklēju vecos ciemus, bija vien krūmi – no tā materiāla mēģināju gleznot...'' stāsta Kupčs.

Mākslinieks cer, ka Ventspilī tiks pie dzīvās uguns un īsta keramikas cepļa, jo pašlaik pieejama tikai elektriskā krāsns, taču skaidrs ir tas, ka būs arī nākamā – devītā ''Navigācija''.

Amatu mājā tika atklāta arī simpozija darbu izstāde, tiks izdots keramikas simpozija katalogs, kurā būs ietverta īsa informācija par visu (2009 - 2016) simpoziju. dalībniekiem un publicēts arī mākslinieka darbs, kas nonācis muzeja krājumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti