Naivās mākslas muzeja direktors: Jaunās ekspozīcijas izveide muzejiskā vidē bija riskanta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunās ekspozīcijas izveide baltā tradicionālā muzejiskā vidē bija zināms risks, jo Naivās mākslas muzeja eksponāti nekad šādā vidē nav tikuši eksponēti, intervijā Latvijas Radio atzīst Latvijas Naivās mākslas muzeja direktors Dzintars Zilgalvis.

„Ekspozīcija ir veidota pilnībā jauna, bet tas bija risks. Šie darbi nekad nav bijuši eksponēti baltā tradicionālā muzejiskā vidē. Ja Andrejsalas izstāžu zāle bija tomēr siļķu brāķis ar simt gadus vecu arhitektūru un koka konstrukcijām, tad tagad mums ir tradicionālās baltās sienas, sānu gaismas, un ļoti daudzi darbi izskatās pavisam savādāk,” norāda Zilgalvis.

Tāpat uz AB dambja atjaunotā muzeja vadītājs atklāj jaunā muzeja ekspozīcijas arhitektonikas līdzību kokam.

„Pats muzejs ir iekārtots pēc koka principa. Ir tā daļa, kas ir saknes zem ūdens jeb zem zemes, ir tā daļa, kas ir stumbrs – pirmais stāvs, un ir vēl viena daļa, kas ir kā zari vai kā koka galotne – tas ir trešais stāvs, no kura paveras brīnišķīgs skats uz Vecrīgas panorāmu,” stāsta Latvijas Naivās mākslas muzeja vadītājs.

Zilgalvis uzsver, ka no muzeja krājumiem atlasīti tie darbi, ko diktēja vide, tāpēc nav pārstāvēti visi autori. Daudzi darbi tagad prasot jaunu ierāmējumus un noformējumus, kas tiks gatavoti nākošajai sezonai.

Kā ziņots, Latvijas Naivās mākslas muzejs atsācis savu darbību jaunā izskatā un atrašanās vietā - peldošajā mākslas centrā “NOASS”.

Muzeja ekspozīcija šogad apspēlē divas galvenās tēmas – naivistu skatījumu uz izcilu mākslinieku ikoniskiem darbiem - vairāku autoru (Filipa Šalajeva, Rahmaila Jakrina, Nikolaja Stūra) darbos redzamas tiešas atsauces gan uz da Vinči un Karavadžo un El Greko, gan citu mākslas vēstures grandu darbiem. Šīs atsauces nav nedz nievājošas, nedz pārlieku glorificējošas, bet dziļi personīgas iedvesmas, pateicības un sirsnības pilnas. Otru nozīmīgu ekspozīcijas daļu sastāda to autoru, kuri iepriekš vairāk bijuši pazīstami kā citu radošu nozaru pārstāvji, veidotās gleznas un zīmējumi - tostarp arī dzejnieka Jāzepa Osmaņa veidotās miniatūras un dejotājas Vijas Vētras zīmējumi un kustīgie kartona modeļi.

Jaunizveidotā ekspozīcija akcentē, ka cilvēks kā radoša personība ir spējīgs darboties visdažādākajās mākslas jomās, nenovelkot lieku robežu starp tām.

Naivās mākslas muzeja sezona ilgs no jūnija līdz oktobrim. Muzejs atvērts katru dienu no pulksten 12.00 līdz 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti