Kultūras ziņas

Aizvadīta Sansusī "kautiņa" otrā cīņa

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Nacionālisma un nācijas interpretācijas mākslas telpā "Pilot"

Nacionālisma un nācijas interpretācijas. Mākslas telpā «Pilot» atklāta izstāde «Savējie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kas ir savējie, kas – svešie? Kā mūsu sabiedrība uztver un interpretē nacionālismu? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklē izstāde "Savējie", kas no šodienas apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā "Pilot".

Izstādes kuratore Alise Hofmane par nosaukumu teic: ""Savējie" ir izvēlēts apzināti tās dualitātes dēļ, kas piemīt nacionālismam, kurš var būt gan vienojošs, draudzīgs, gan agresīvs, kā mēs to novērojam šobrīd starptautiskā kontekstā." Kuratore kopā ar māksliniekiem pētījusi mūsu sabiedrības stereotipus, vēsturi, pagātnes nospiedumus un šodienas aktualitātes par tēmu "savējie".

LMA eksperimentālās mākslas telpas "Pilot" vadītāja Sabīne Vernere uzsver: "Tas ir brīnišķīgi, ka kuratore ir spējusi savākt darbus, kas tik dažādi apskata šo nacionālisma tēmu. Un tad, protams, arī šis fakts, ka jauns kurators izvēlas deponēt darbus no jau aizgājušiem autoriem, tas liekas ļoti uzteicams un skaists, ka veidojas saruna." Tie ir Džemmas Skulmes un Elvīras Pinnis darbi, kuros parādās tautumeitas. Ja Skulmes vārds komentārus neprasa, tad tēlnieces Pinnis darbi, iespējams, pazīstami šaurākam mākslas pazinēju lokam.

"Elvīra Pinnis ir izvēlēta tāpēc, ka šī figūriņa ir radīta no 30. līdz 40. gadiem, un tas arī rada atsauci uz šo pašu tēlu figurēšanu gan pirmās brīvvalsts laikā, gan arī pēc tam padomju laikā, kas parādās Džemmas darbos," skaidro kuratore.

Atsauce uz padomju laikiem parādās arī Egijas Dambergas darbā "Miša", kurā redzam Maskavas olimpisko spēļu talismanu, ar kura rotaļlietām uzauga arī jau brīvās Latvijas bērni. Tāpat Damberga nacionalitāti un identitāti asociē ar zemi, savu performanci filmējot un izstāžu zālē ienesot mālu no devona laikmeta. Arnis Balčus piedāvā improvizētu vēlēšanu kabīni vai skolas solu, raugoties nākotnē.

Ieva Stalšene ar darbu "Latvju dzīvesziņa" aicina mūs pārdomāt, vai ikdienā lietotās frāzes neveicina sabiedrības šķelšanos: "Mēs bieži vien nepievēršam uzmanību tam, ko mēs sakām, un ko tas manifestē mūsu sabiedrībā. Un viens no nācijas pamatradīšanas elementiem ir valoda. Tas ir viens no pirmajiem elementiem, kas cilvēkus apvienoja nācijās, līdz ar to es arī izvēlējos izmantot valodu, izmantot šīs frāzes.''

Jaunie mākslinieki aicina izaicināt savus priekšstatus, un to eksperimentālajā mākslas telpā "Pilot" būs iespēja izdarīt līdz 13. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti