Rīta Panorāma

Intervija ar premjeru Māri Kučinski

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Māru Lāci

Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Jaņa Rozentāla māksla un tehnika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) piektdien, 12. augustā,  tiks atklāta Jaņa Rozentāla 150. gadadienai veltīta izstāde “Janis Rozentāls (1866.–1916.). Māksla un tehnika”, savukārt sestdien, 13. augustā, tā būs pieejama apmeklētājiem.

“Mākslinieks 19. gadsimta beigās un 20. gs sākumā, liekot stabilus pamatus Latvijas kultūrai, lika cilvēkiem domāt un sajust to, kāds spēks un kādas gara vērtības mūsu tauta spēj radīt,” LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja LNMM direktore Māra Lāce.

Izstādi veidos ne tikai darbi no muzeja krājumiem, bet arī no darbi no privātpersonām un citu pilsētu muzejiem. Rozentāls kā klasikas pārstāvis ir skatītāju iemīļots mākslinieks, un muzeja direktore neizslēdz iespēju, ka varētu sagaidīt jaunu apmeklētības rekordu, atverot Rozentāla izstādi.

LNMM ir uzstādīti vairāki apmeklētības rekordi, piemēram, Miervalda Poļa personālizstāde “Ilūzija kā īstenība” kļuvusi par apmeklētāko izstādi pēdējo 25 gadu laikā. Lāce to skaidro ar to, ka izstāde sakrita ar muzeja ēkas atvēršanu pēc rekonstrukcijas. Turklāt līdz šim tik iespaidīgs un apjomīgs Poļa darbu apkopojums nebija veikts.

Tomēr ir lietas, kas muzeja direktorei rada bažas: “Ik pa brīdim parādās problēmas, kas saistītas ar mikroklimata regulāciju, kas ir ārkārtīgi būtiski muzejam, bet mēs pie tā uzlabošanas ļoti strādājam.” Skrituļotāji esot sabojājuši muzeja stikla virsmu pagalmā, kuru tagad nepieciešams mainīt. Turpmāk pie muzeja atradīsies aizlieguma zīmes, kas ziņos, ka pa stiklotu virsmu nedrīkst pārvietoties ar skrituļdēli, taču pārējais laukums būs brīvi pieejams.

Taujāta par nākotnes mērķiem, Lāce pastāstīja, ka muzejā sākuši gatavoties valsts simtgadei, gatavojot vairākas izstādes. Direktore ir satraukta par izstāžu zāles “Arsenāls” tehnisko stāvokli, jo šī ēka, “acīmredzami mūsu priekšā brūk”. Vēl paredzēta muzeju krātuves kompleksa izveide Pulka ielā, kur 18. augustā tiks ielikts pamatakmens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti