Kultūras ziņas

Kolēģi iemūžina mākslinieces Irinas Tīres darbu

Kultūras ziņas

Gediņu/Dzudzilo kustību izrāde "Ļoti labas minūtes"

Jeļenas Antimonovas Sīzifs un Kolumbīne

Nacionālajā bibliotēkā skatāma vērienīga mākslinieces Jeļenas Antimonovas darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Māksliniece, kas ilustrējusi Raiņa un Viljama Šekspīra darbus, ļoti mīlēja Venēciju un savā talantā spēja būt ārkārtīgi daudzpusīga – tā ir grafiķe un ilustratore Jeļena Antimonova. Divdesmit gadus pēc mākslinieces aiziešanas mūžībā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāma vērienīga viņas darbu izstāde, kas ir kā mēģinājums aptvert viņas plašo talantu un skatītāju satuvināt ar šo radošo personību.

Erudīta, daudzpusīga, ar spilgtu māksliniecisko rokrakstu. Tādu Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāva ātrija galerijā skatītājiem līdz pat rudenim vēlas atklāt mākslinieci Jeļenu Antimonovu.

"Pēc Jeļenas Antimonovas nāves 2002. gadā ir bijušas vairākas izstādes, kur ir bijuši skatāmi viņas darbi, un tās vairāk ir bijušas klasiskas grafikas izstādes, bet mēs, veidojot šo izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, nolēmām darīt mazliet savādāk – mēs sadarbojāmies ar mākslinieces ģimeni un mēs ieguvām materiālus, kas parāda viņas daudzpusību," atklāja mākslas vēsturniece Anda Boluža. "Piemēram, izstādē ir skatāmi arī ļoti grezni ādas iesējumi, mēs no ģimenes deponējām arī lelli, jo ir zināms, ka 90. gados viņa aizrāvās ar lellēm. Viņa interesējās par leļļu kolekcionēšanu. Tāpat esam arī filmējuši, un izstādē var redzēt viņas pašizdokli, kas nāca klajā 1996. gadā, kad viņa ilustrēja nerātnās dainas."

Māksliniece mēdza sevi salīdzināt ar sengrieķu mitoloģijas varoni Sīzifu, kuram mūžīgi bija kalnā jāveļ smags akmens; savukārt draugiem likās, ka viņa iemieso šķelmīgo Kolumbīni no itāļu delartiskās komēdijas. Abi šie tēli arī satiekas izstādes nosaukumā – "Sīzifs un Kolumbīne".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti