Kultūras ziņas

Rīga LNOB ēku atdod valstij

Kultūras ziņas

"Svaigās asinis" – izrāde par 21. gadsimta reliģiju

Rihards Zariņš. Raksti un grafika

Nacionālajā bibliotēkā atklās grafiķim Rihardam Zariņam veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atzīmējot grafiķa Riharda Zariņa 150 gadu jubileju, Latvijas Nacionālās bibliotēkā (LNB) 19. decembrī tiks atklāta izstāde “Rihards Zariņš. Raksti un grafika”. Tā būs apskatāma līdz 2020. gada 30. septembrim, medijus informē LNB pārstāvji.

Rihards Zariņš (1869–1939) ir ražīgākais un viens no nozīmīgākajiem latviešu grafiķiem, kura devums ir ievērojams Latvijas un arī Krievijas mērogā. Izstādes eksponātu izlasi veido gan LNB lasītavu, gan krātuvju, gan dažādu kolekciju materiāli.

Starp Riharda Zariņa darbiem – izstādes eksponātiem – apmeklētājs atradīs pirmo Latvju dainu izdevumu (1894) ar mākslinieka zīmēto vāku, augstāko Latvijas apbalvojumu (Lāčplēša Kara ordeņa un Triju Zvaigžņu ordeņa) diplomu paraugus, naudaszīmes un monētas, kuru vidū izcelts Latvijas brīvību simbolizējošais tautumeitas Mildas tēls, bet tai blakus – Latvijas Republikas ģerbonis. Īpaša vieta ierādīta fundamentālajam izdevumam “Latvju raksti”.

Izstādi papildina mākslinieka darinātie plakāti, ekslibri, ilustrētas grāmatas un citi materiāli no LNB krājumiem, kas sniedz nelielu, bet atmiņā paliekošu ieskatu mākslinieka ražīgās dzīves veikumā.

19. gadsimta nogalē Krievijas impērijas laika Vidzemē dzimušais Rihards Zariņš ieguvis lielisku izglītību, ar izcilību beidzot Aleksandra Štiglica centrālo zīmēšanas skolu Pēterburgā, pēc tam  skolojies arī Berlīnē, Minhenē, Vīnē un Parīzē un sācis spožu karjeru Krievijas Valstspapīru spiestuvē. Zariņš ir daudzu Krievijas 20. gadsimta sākuma naudaszīmju autors.

Izstādes satura autors – Toms Herings, dizainere – Anete Krūmiņa, projekta vadītāja – Anda Boluža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti