Nacionālais mākslas muzejs atklās jaunu tiešsaistes platformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trešdien, 1. decembrī, pulksten 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina ikvienu pievienoties jaunas platformas "Mākslas kolekcija 2020" atklāšanas pasākumam tiešsaistē, informēja muzeja pārstāvji.

No 1. decembra Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) piedāvā iepazīt vairāk nekā 300 mūsdienu vizuālās mākslas darbus no muzeja krājuma tiešsaistes platformā "Mākslas kolekcija 2020". Platforma atspoguļo apjomīgo 2020. gada mākslas darbu iepirkumu.

2020. gadā iepirkumu programmas rezultātā muzeja krājums tika papildināts ar 107 visu paaudžu šobrīd aktīvi strādājošu Latvijas mākslinieku darbiem, kas radīti pēdējo 30 gadu laikā. Kolekcijā ir pārstāvēts plašs vizuālās mākslas nozaru spektrs – glezniecība, tēlniecība un objekti, fotogrāfija, video, kā arī jauktu mediju instalācijas, starpdisciplināri projekti un dizaina mākslas darbi. Vienlaikus parādīt visu "Mākslas kolekciju 2020" izstāžu zālē nebūtu iespējams, taču tiešsaistes platformā tā būs pieejama ikvienam interesentam.

Prezentējot jauno izziņas resursu, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce atklāšanā pastāstīs par tā veidošanas iemesliem, risinājumu un aktualitāti. Pasākuma īpašais viesis Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izcels šīs platformas nozīmi Latvijas mākslas vides attīstības kontekstā. Advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" vadošā partnere Līga Mervina runās par projekta atbalsta motivāciju un galvenajiem ieguvumiem.

Pasākuma turpinājumā LNMM Komunikācijas nodaļas vadītāja Annija Sauka iepazīstinās tiešraides skatītājus ar platformas "Mākslas kolekcija 2020" struktūru un saturu – parādīs galvenās sadaļas un pieejamo informāciju.

Noslēgumā LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja Dr. art. Elita Ansone sniegs ekspreslekciju, īsi raksturojot trīs pašas izvēlētos eksponātus no muzeja krājuma.

Platformas "Mākslas kolekcija 2020" atklāšanas pasākuma translācija notiks muzeja "Facebook" lapā.

Par projektu "Mākslas kolekcija 2020"

Ar mērķi atbalstīt Covid-19 pandēmijas skartos Latvijas māksliniekus un vienlaikus kvalitatīvi papildināt muzeja krājumu, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs pērn īstenoja vēl nebijuša mēroga mākslas darbu iepirkumu 550 000 eiro vērtībā. Muzeja izveidota ekspertu komisija krājuma papildināšanai izvēlēja 107 visu paaudžu mākslinieku darbus. Kolekcijā ir pārstāvēts plašs vizuālās mākslas nozaru spektrs – glezniecība, tēlniecība un objekti, fotogrāfija, video, jauktu mediju instalācijas, starpdisciplināri projekti un dizaina mākslas darbi.

Tiešsaistes platforma "Mākslas kolekcija 2020" ir digitālais katalogs, kurā sniegta informācija latviešu un angļu valodā gan par projektu kopumā, gan par katra mākslas darba tapšanas apstākļiem un ideju, pievienota tehniskā informācija un attēls vai video ieskats. Mākslas darbu datubāze piedāvā iespēju izmantot dažādus atlases kritērijus – pēc kategorijām "Glezniecība un grafika", "Fotogrāfija", "Video, tēlniecība un objekti" vai "Video un jaukta veida instalācijas", kā arī meklēšanā atzīmēt sekojošus parametrus: autora vārds un uzvārds, mākslas darba tapšanas gads. Muzejas īpaši izceļ četrus video stāstus, kas ļauj gūt priekšstatu par ekspertu komisijas darbu – Solvitas Kreses, Viļņa Vēja, Ivetas Derkusovas un Elitas Ansones dalību.

Platforma tapusi pateicoties advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Tā turpina LNMM un advokātu biroja partnerībā īstenotu projektu sēriju, kas 2017. gadā uzsākta kā iniciatīva "Vienas gleznas stāsts" (I – 2017, II – 2019) kam sekojuši projekti "Viena fotogrāfa stāsts" (2019) un "Mākslas restaurācija muzejā" (2020).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti