Mūžībā devies Reihstāga «apģērbējs» – bulgāru mākslinieks Kristo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūžībā aizgājis pazīstamais bulgāru mākslinieks Kristo (Christo Vladimirov Javacheff). Plašu popularitāti visā pasaulē viņš ieguva ar īslaicīgām instalācijām un mākslas objektu izveidi brīvā dabā, tai skaitā Vācijas parlamenta ēkas Reihstāga “ietērpšanu”. 

Kristo dzimis Bulgārijas pilsētā Gabrovā 1935. gadā, pēc 22 gadiem pārcēlies uz Čehiju, bet vēlāk apmeties uz dzīvi Rietumeiropā. 

Jau savas daiļrades sākumposmā mākslinieks pievērsās instalāciju izveidei, izmantojot dažādus iesaiņojamos materiālus, bet pasaules slavu ieguva ar šādu grandiozu projektu īstenošanu brīvā dabā.

1995. gadā Kristo ietērpa Reihstāga ēku 100 tūkstošos kvadrātmetru spīdīga auduma, bet šogad plānoja līdzīgi iesaiņot Triumfa arku Francijas galvaspilsētā Parīzē. Mākslinieka pārstāvji, neraugoties uz autora nāvi, sola projektu īstenot nākamgad.

Kristo īstenoja arī cita veida mākslas projektus, tai skaitā 2016. gadā kādā Itālijas ezerā izveidoja instalāciju “Peldošie moli”. Konstrukciju veidoja vairāk nekā 200 tūkstoši noenkurotu peldošu putuplasta kubu, pa kuriem varēja pastaigāties cilvēki. Mākslas mīļotāju ievērību guva arī Ņujorkas centrālajā parkā uzstādītie vārti, milzu lietussargi Japānā, kā arī citi Kristo projekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti