Mūžībā aizgājusi tekstilmāksliniece Aija Baumane

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 12. jūlijā, mūžībā aizgājusi Latvijas tekstilmāksliniece un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore Aija Baumane (13.03.1943. - 12.07.2019.), informē Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

Tekstilmāksliniece un pedagoģe Aija Baumane 1961. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un 1967. gadā absolvējusi LMA Tekstilmākslas nodaļu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kopš 1969. gada Aija Baumane bijusi LMS biedre un no 1994. gada darbojusies Latvijas Tekstilmākslas asociācijā.

Māksliniece izstādēs piedalījusies no 1963. gada. Personālizstādes rīkojusi Rīgā, Siguldā, Jelgavā un citur. Piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Polijā, Ungārijā, Zviedrijā, ASV, Spānijā, Kanādā un citviet.

Kopš 1972. gada Aija Baumane strādājusi kā pasniedzēja LMA. No 1994. līdz 2013. gadam bijusi akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītāja. Kopš 1994. gada bijusi LMA profesore.

Aija Baumane bijusi viena no aktīvākajām māksliniecēm latviešu tekstilmākslā, kā arī lielizmēra telpisko šķiedras objektu veidošanas aizsācējām, norāda LMS.

Aija Baumane 2005. gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 2013. gadā saņēmusi Kultūras ministrijas atzinības rakstu.

Mākslinieces darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Talsu novada muzejā un citviet, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Vācijā, ASV, Dānijā, Zviedrijā, Igaunijā, Francijā un citās valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti