Dienas notikumu apskats

Kučinska vizītē Briselē svarīgākie jautājumi par migrāciju un Lielbritānijas dalību ES

Dienas notikumu apskats

FKTK izvēlēti auditori pārbaudīs nerezidentus apkalpojošās bankas

Par Ilmāru Blumbergu

Mūžībā aizgājis mākslinieks Ilmārs Blumbergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc ilgstošas cīņas ar smagu slimību 72 gadu vecumā mūžībā aizgājis mākslinieks Ilmārs Blumbergs, informēja viņa tuvinieki.

Ievērojot aizgājēja vēlēšanos, pēc kremācijas apbedīšana tiks veikta privāti, šaurākajā radinieku lokā. Radi un ģimene lūdz plašāku sabiedrību respektēt šo soli.

Par īpašu atvadu pasākumu, godinot mākslinieka personību un paliekošo ieguldījumu mākslā, tikšot paziņots atsevišķi.

Blumbergs dzimis 1943.gada 6.septembrī Rīgā.

1963.gadā beidzis Rīgas lietišķas mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, 1972.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

Laikā no 1969. līdz 1978.gadam Blumbergs strādājis Dailes teātrī par scenogrāfu, 1976.gadā kļuvis par galveno mākslinieku (amatā bijis līdz 1985.gadam). Tāpat ir sadarbojies ar vairākiem citiem teātriem gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās, gan ārzemēs. Kopš 1962.gada piedalās izstādēs. Vairāki viņa darbi saņēmuši dažādus apbalvojumus.

1972.gadā kļuvis par Latvijas Mākslinieku savienības biedru, 1973.gadā - Latvijas Teātra darbinieku savienības biedru. 1989.gadā saņēmis Latvijas PSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu.

1995.gadā Blumbergs ticis apbalvots ar ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2009.gadā saņēmis Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu.

Ilmārs Blumbergs bija ļoti īpaša personība Latvijas kultūras kontekstā, viņš bija brīnums un bija laime dzīvot ar viņu vienā laikā - tā par Ilmāru Blumbergu mākslas zinātniece Laima Slava.

Laima Slava: Ilmārs Blumbergs radīja strāvojumu, kurā viss liecas iegūt augstāku jēgu
00:00 / 01:38
Lejuplādēt

"Zīmēt, ko dzīvoju, lai labāk saprastu, kā es dzīvoju," runājot par savu autobiogrāfisko izstādi "Es nemiršu", intervijā Latvijas Radio 2013.gadā teica Ilmārs Blumbergs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Lai kur, kur arī parādītos mākslinieks Ilmārs Blumbergs un viņa darbi, tas ir notikums kultūras dzīvē. Tas ir "troksnis", un šoreiz reālajā izpausmē viņa jaunajā personālizstādē "Es nemiršu", kas ir vispersonīgākā un prasa zināmu skatītāja sagatavotību, pat skaidrojumu." Raidījums "100 g kultūras. Personība" sniedz paša Ilmāra Blumberga stāstījumu par viņa darbiem un dzīves stāstu.

"Viss uzrunā. Forma savelk kopā visneiedomājamākās vietas. Lai kā sniega pārsliņas izkustu uz dzeltenā objektīva spožā stikla virsmas. Tā ir lielākā no spēlēm, kur nevar blēdīties. Cilvēks un Dievs. Dzīvība un nāve. Vīrietis un sieviete. Un pats pretī tam," filmā "Es nemiršu" saka Ilmārs Blumbergs. Režisoru Jāņa Rēdliha un Maijas Smildziņas filma "Es nemiršu" ir par mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Par autoru un radīšanas principu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti