Muzeju biedrība aicina Daugavpils domi nodrošināt cenzēto mākslas darbu atgriešanos Rotko centra izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Muzeju biedrība (LMB) nosoda pret Marka Rotko centru vērsto Daugavpils pašvaldības cenzūru, kuras rezultātā centrs no izstādes izņēma trīs mākslinieka Sandera Raudsepa darbus, un aicina pašvaldību nodrošināt šo mākslas darbu atgriešanos izstādē, pausts atklātā vēstulē biedrības mājaslapā.

"Mēs stingri nosodām pret mūsu biedru – Daugavpils Marka Rotko mākslas centru – vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru, kuras rezultātā centrs bijis spiests noņemt mākslinieka, mākslas maģistra keramikā Sandera Raudsepa (Sander Raudsepp) trīs mākslas darbus, kas eksponēti izstādē "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" (kurators Valentīns Petjko, "Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs")," norādīts paziņojumā.

Muzeju biedrība vēstulē vērš uzmanību, ka bīstami mākslas darbu cenzūras precedenti saistāmi arī ar nacionālas laikmetīgās mākslas institūcijas – akreditēta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) – neesamību Latvijā. Tāpēc LMB aicina Kultūras ministriju nekavēties ar lēmuma pieņemšanu par LLMM būvniecību un institūcijas dibināšanu.

"Saskaņā ar Muzeju likumu LLMM nozīmīgs ieguldījums būtu daudzveidīgu laikmetīgās mākslas un mūsdienu vizuālās kultūras piemēru interpretācija, popularizēšana un eksponēšana sabiedrības izglītošanai visā Latvijā," uzsver Muzeju biedrībā.

LMB paziņojumā atgādina, ka Latvijas Republikas Satversmē noteikta mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvība (113. pants), domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvība (99. pants), kā arī cenzūras aizliegums (100. pants), un aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus ievērot Latvijas Republikas Satversmi un nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē.

LMB arī lūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un tiesībsargu rīkoties ar visiem institūcijām pieejamiem likumīgajiem instrumentiem, lai novērstu cenzūras turpināšanos.

Līdzīgu vēstuli pret mākslas cenzūru izplatījusi arī biedrība "Latvijas PEN", norādot: "Kā iemeslus noņemšanai Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs min, ka šie trīs mākslas darbi esot provokatīvi, un ka Daugavpils sabiedrība neesot tiem gatava. Sabiedrība savulaik nebija gatava arī Marka Rotko gleznām, kas tagad kļuvušas par klasiku.

Provocēt sabiedrību, likt cilvēkiem domāt ir viens no mākslas galvenajiem uzdevumiem. Ja sabiedrība nav tam gatava – tā jāizglīto, un šāda izglītošana var būt izņemto darbu aplūkošana pārējās izstādes kontekstā gida pavadībā.

Saņemot protesta vēstules, Daugavpils dome sadarbībā ar Marka Rotko mākslas centru varēja rīkot diskusijas, kurās iedzīvotājiem saprotamā veidā izteiktos mākslas zinātnieki un kuratori.  Atgādinām, ka viens no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mērķiem ir piedāvāt ne tikai Daugavpils, bet arī Latvijas iedzīvotajiem un tūristiem no visas pasaules pieeju augstvērtīgām profesionālās mākslas izpausmēm. Mākslas cenzūras gadījums ir starptautisks apkaunojums muzejam, Daugavpilij un Latvijas valstij."

KONTEKSTS:

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.

"Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei," atzina Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs ("Latvijas Krievu savienība").

No izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit mākslinieka Sandera Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti