Kultūras ziņas

Kirie - filigrānā japāņu māksla

Kultūras ziņas

Vašingtonā un Rīgā jūgendstila namu jubileja

Lekciju cikls Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Muzejs piedāvās izglītoties par modes ikonām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izmantojot modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva izstādi „No kara uz mieru”, Dekoratīvās mākslas un Dizaina muzejs trīs ceturtdienas pēc kārtas aicina uz tematisku lekciju ciklu. Lekcijas iecerētas par modes ikonām, kuras radīja 40.-50.gadu kino.

Ieceres jaunam tērpam 40.-50.gadu mājsaimnieces neguva nedz lielveikalu skatlogā, nedz interneta portālā. Viņu iedvesmas avots kleitām un dzīvei bija kino dīvu tēli, kuri viskrāšņāk uzplauka filmu festivālu un Oskara ceremoniju laikā.

„Oskara ceremonijas noteikti vēl nebija visaptveroša izklaide viena iemesla dēļ – tās netika translētas. Līdz ar to drīzāk modi ietekmēja pašas filmas, nevis konkrētas ceremonijas. Jebkurā gadījumā Holivuda ir tā, kas diktē ļaužu prātus, ļaužu gaumi, un filmas šajā laikā ir skarbas, pat depresīvas. Tie ir piesātināti fatāli trilleri, kam nereti ir ļoti skumjas beigas,” stāsta kino kritiķe Dita Rietuma.

Tieši 40.gadu filmās ienāk „liktenīgās sievietes tēls”, kuru personificē tādas kino dīvas kā Marlēna Dītriha un Rita Heivorte, Zāra Leandere, Lorēna Bekola un Veronika Leika - attiecīgā frizūrā, grimā un, protams, pavedinošā tērpā. „Visas šīs dāmas bija gan sava laika simbols, gan arī vienkāršam skatītājam tā bija iespēja uz ekrāna notvert kaut ko no tā nesasniedzamā luksusa, no tās pasaules, kas nebija realitātē,” saka Dita Rietuma.

Ditas Rietumas lekcija klausāma jau ceturtdien, bet muzejs aicina arī uz lekciju ciklu „Klasiskas vērtības”, kurā būs iespēja iepazīt jūgendstila un Art Deco izcilāko meistaru sniegumu latviešu lietišķajā mākslā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti