«MuseumLV» atklās Andreja Nadeždinska un Artūra Bērziņa izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 1. līdz 27. februārim kultūras centra "Grata JJ" galerijas  "MuseumLV" otrajā stāvā būs apskatāma Andreja Nadeždinska izstāde “Zelta zirnekļa tīkls”, savukārt no 3. februāra līdz 10. martam galerijas pirmajā stāvā - Artūra Bērziņa izstāde "Dižā vientulība".

Nadeždinska "Zelta zirnekļa tīkls"

Andreja Nadeždinska darbos apvienojas juvelieru māksla, tēlniecība un grafika. Mākslas darbu materiāls ir apbrīnas vērts - zirnekļu tīkli un zelts.

Andrejs Nadeždinski
Andrejs Nadeždinski

Pirms desmit gadiem Andrejam Nadeždinskim radās mākslinieciska interese par zirnekļu tīkliem. Zinātne joprojām nespēj izskaidrot, kā un kāpēc zirneklis vij tīklu. Katrs tīkls ir vienreizējs, tā dizains ir atkarīgs no laika apstākļiem, gada laika, zirnekļa vecuma un noskaņojuma. Ja salīdzinām rasas lāses masas proporciju ar zirnekļa tīkla šķiedras biezumu, citā mērogā šis tīkls spētu apturēt lidmašīnu.

Nadeždinskis vairāku gadu garumā devās ekspedīcijās Latvijas dabā, pētīja zirnekļu tīklus, atklājot veidu, kā tos var pārvietot un konservēt, saglabājot tīkla dabisko zīmējumu. Šis process ir ļoti sarežģīts un dārgs.

Visbeidzot, zirnekļa tīkli tiek apzeltīti un mākslinieks no tiem veido dekoratīvas kompozīcijas, kļūstot par dabas fenomena līdzautoru. Zelts palīdz izcelt zirnekļa tīkla grafisko zīmējumu dabiskajā apgaismojumā.

Andreja Nadeždinska kompozīcijas ir unikālas - pielietotās tehnoloģijas ir oriģinālas, viņa atklātas.

Artūra Bērziņa "Dižā vientulība"

Izstāde apspēlē dažādus vērtību iemainīšanas un populisma veidus, kas manipulē ar cilvēcisko ego caur iedzimtiem un sociāli determinētiem raksturlielumiem, tādējādi uzpērkot mūsu prātus vairumā. Kā arī cenu, kuru jāmaksā katram atsevišķi - Rietumu cilvēka dižo vientulību.

Artūrs Bērziņš
Artūrs Bērziņš

Mākslinieka darbi svārstās starp nopietnības meklējumiem saturā un spēles pieeju formā - divojumā starp ideālismu un ironiju, kas ir raksturīgs metamodernisma virzienam.

Kā parasti Artūra Bērziņa darbos, tēlu šķietami acīmredzamais vēstījums visdrīzāk ir mānīgs un satur dubulto dibenu ar pretējo nozīmi, kā jau viss, kas mūs ielenc informatīvā kara laikmetā, kurā cilvēks cilvēkam pārvēršas par līdzekli.

Izstādē būs apskatāmas gleznas, grafika, instalācijas un pat ēdami objekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti