Kultūras ziņas

Latvijas Dizaineru savienībai – 30

Kultūras ziņas

Traģikomiskā "Kāršu spēle" Dailes teātrī

Agates Apkalnes "Dvēseles skumjas"

«MuseumLV» atklās Agates Apkalnes personālizstādi «Dvēseles skumjas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 2018.gada 11. oktobra līdz 10. novembrim  mākslas galerijas “MuseumLV” pirmā stāva izstāžu zālēs skatāma Agates Apkalnes personālizstāde “Dvēseles skumjas”.

Savus jaunākos darbus gleznotāja Agate Apkalne apvienojusi ciklā “Dvēseles skumjas”. Aiz šī nosaukuma patveras daudz brīvi interpretējamas informācijas, līdzīgi kā mūsu apzinātās domas ir vien neliela čauliņa tai enerģijai un spēkam, kas piemīt iracionālajiem, neapzinātajiem ļaužu psihes avotiem, norāda galerijas “MuseumLV” pārstāve Aiga Dzalbe.

Jaunajā ciklā māksliniece ved skatītāju savas personības dzīlēs, kur vētras mijas ar mieru un klusumu, melanholija – ar harmoniju, bezgalīgi meklējumi – ar laimīgiem atklāsmes brīžiem. Ciklu var uztvert kā ceļojumu, kurā iepazīt sevi, turklāt rēķinoties ar freidisko konceptu, ka sevis izzināšana cilvēku pārveido.

Hiperreālistiski virtuozais, psiholoģiski un semantiski ietilpīgais Agates Apkalnes glezniecības stils savus cienītājus sagaida šķietami nemainīgi, tomēr “Dvēseles skumju” kolorīts ir ietiecies monohromās niansēs, un gleznu stāstus izstāsta arvien spēcīgāki un lakoniskāki simboli. Tie var būt tepat pasaulē – debesīs, ūdeņos un draugu lokā atrasti tēli vai motīvi, bet var būt arī garīgās pieredzes uzburtas vīzijas, kā, piemēram, mākslas vēsturē ikonogrāfiski iecienītā cīņa ar pūķi jeb iekšējiem dēmoniem, apziņas un zemapziņas satikšanās, Piena Ceļš kā ceļš uz mājām – visa dzīve.

Vairākos cikla darbos novērtējama atjautīga pieeja tradicionālajai eļļas glezniecības tehnoloģijai, piemēram, gleznas virsmas apstrāde ar smalku urbīti, kā arī konsekvents sausās otas lietojums. Gleznu klāstu papildina digitāldrukas, kurās māksliniece atklāj savu patiku vērot gaismas spēles un to potenciālu atspoguļot cilvēku savstarpējo saistību. Ekspozīcijā iekļaujas arī Kristapa Kenlera  veidots video, kas tapis, iedvesmojoties no gleznu diptiha “Visuma galerija”.

Katrai no apjomīgās personālizstādes gleznām autore var izstāstīt savu aizraujošu personisko stāstu. Tomēr labprātāk viņa ļauj skatītājiem pašiem netraucēti uztvert, izprast un iejusties attēlotajā atbilstoši katra vēlmei un iztēles spējai. Viņa atzīst: “Man “Dvēseles skumjas” ir šādas, citam būs kardināli atšķirīgas. Šajā ciklā daudz esmu domājusi par piedošanu un pateicību. Viss, kas vajadzīgs mūsu dvēseles ceļam, mums ir jau iedots līdzi - tā ir tā pūra lādīte, kas tik daudz apdziedāta tautasdziesmās. Mēs tikai neprotam to novērtēt.[..] Glezna “Ceļš uz mājām” ir kā visa mana dzīve. Katra zvaigznīte ir kā milzīga pateicība ikvienam, kurš paviesojies manā dzīvē. Gleznā es esmu materializējusi savas domas par cilvēkiem, ar kuriem esmu mijiedarbojusies. Mēs visi savā starpā esam saistīti, viens bez otra nepastāvam. Ar katru savu rīcību pašreizējā mirklī mēs mainām mūsu kopējo nākotni”.

Agate Apkalne dzīvo, strādā un nodod savas prasmes skolniekiem Latvijā, tomēr viņas gleznas skatītājus biežāk ir sastapušas Vācijā un citur Eiropā – Berlīnes “TVDART Galerie” rīkotās personālās un grupu izstādēs. Mākslu viņa apguvusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (tagad PIKC RDMV) un Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļā, ko absolvējusi 2005. gadā, iegūstot mākslas maģistra grādu. Izstādēs Agate Apkalne piedalās kopš 2000. gada, viņas iepriekšējā personālizstāde “Privātā telpa” notika Rīgā un Liepājā 2015. gadā.

Mākslas galerija “MuseumLV”  atrodas Andreja Pumpura iela 2, Rīgā. Ieeja izstādē ir bezmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti