Labrīt

Cēsu mākslas festivāls pārsteigs ar vērienīgu piedāvājumu

Labrīt

Dita Lūriņa Liepājas teātrī iestudējusi Čehova "Ķiršu dārzu"

Kristīnes Kutepovas rokrakstu varēs iepazīt izstādē "Apziņas fiksācijas"

«MuseumLV» aplūkojama Kristīnes Kutepovas personālizstāde «Apziņas fiksācijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Māksla ir tā joma, kurā esmu sevi pa īstam atradusi, – atzīst gleznotāja Kristīne Kutepova, kura pirms studijām Mākslas akadēmijā iemēģinājusi roku arī ekonomikā un floristikā. Plašāk iepazīt Kristīnes Kutepovas rokrakstu no ceturtdienas varēs galerijā “MuseumLV”, kur vaļā vērta viņas personālizstāde “Apziņas fiksācijas”. Katrs gleznotājas darbs ietver kādu viņai ļoti personisku stāstu, taču skatītājam tas nebūt netraucēs veidot pašam savas asociācijas.

Kristīnes Kutepovas darbus vieno līdzīgs krāsu kods, taču darbu tapšanas stāsti ir ļoti atšķirīgi. Lai tos visus savienotu kopā, Kristīnes izvēlējusies šo nosaukumu “Apziņas fiksācijas”, kas ļoti labi raksturo viņas darba stilu.

“Mans darba stils ir tāds, ka es ļaujos tam, kas caur mani nāk, un tādā veidā arī darbi notiek. Būtībā ir nejaušība, un tālāk tu jau to lūko, tu skaties, kas tur ir sanācis un ko vajag izcelt, un ko varbūt nav ko žēlot, laižam nākošo slāni pa virsu,” stāsta Kutepova.

Izstādes darbi vēsta, ka gleznotāju vienlīdz spēcīgi spēj ietekmēt gan negatīvas situācijas, gan pozitīvi emocionāli pacēlumi, un abām šīm pieredzēm viņa ir ļoti pateicīga. Izstāde aptver aptuveni gadu viņas dzīvē un savā ziņā ir kā savdabīga viņas dienasgrāmatas versija. Daļa gleznu atspoguļo viņas dzīvē emocionāli grūtu posmu, kā rezultātā tapa tā dēvētās nopēdotās gleznas.

Pavisam burtiskā nozīmē Kristīne noklāja audeklu uz grīdas, staigāja vai drīzāk dejoja pa to, un šo savu pēdu ritmu izmantoja par pamatu gleznas stāstam.

“Patiesībā tās pēdas ir tik daudz ko paveikušas, ka man tikai atlika nedaudz pieakcentēt. Kā to sajūtu lai panāk? Es to darīju ar mūzikas palīdzību, man skanēja noteiktas dziesmas, kuru laikā tad notika šī deja uz audekla, jo audeklam ir jābūt bez rāmja, tas ir uz zemes. Tad jau tu ļaujies tiem impulsiem un tad skaties, kāds ir rezultāts,” ar izmantoto tehniku iepazīstina māksliniece.

“Kā man viena laba draudzene teica – bet tu taču attīries caur pēdām! Un tad man ir arī vesela darbu sērija, kur ir viss nopēdots,” atklāja Kutepova.

Sekoja svarīgs pavērsiena punkts, kas izmainīja Kristīnes dzīves uztveri, un tas bija ceļojums uz Indiju, par to arī viņa vēsta savos darbos.

“Viena no gleznām ir “Iemērkt degunu Gangā”, ko es arī izdarīju. Kā runā, tad šie ūdeņi dara brīnumu lietas, pārmaina cilvēkus, un arī man tās bija tādas īpašas sajūtas. Arī mani darbi pēc tam pārvērtās, tajos vairāk parādījās daba, dzīvības spēks,” atceras māksliniece.

Zīmīga glezna, par to, kā atraisīties no smaguma, lai ielaistu sevī gaismu, apskatāma nākamajā zālē, tās centrā ir divi simboli – piekabe, kas simbolizē smagumu, kas ir jāatstāj, un trejdeksnītis, senču simbols, kā uzsver māksliniece – ar tā skaņu visas nejaukās lietas tiek izgaismotas un atstātas tur, kur tām jāpaliek.

Kristīnes Kutepovas pirmais arods ir ekonomiste, vienu gadu viņa arī nostrādāja bankā, bet tas galīgi nesaistīja, tad kādu laiku viņa darbojās arī kā floriste un somu dizainere, līdz iestājās Mākslas akadēmijā, tagad jau beidz maģistrantūru un atzīst – mākslā viņa pa īstam sevi atradusi.

“Tā ir tā sfēra, no kuras es negribu mukt prom. Kā, piemēram, no darba bankā vai kādiem ekonomista pienākumiem. Šī ir tā joma, kurā es varu “peldēties” un radīt darbus, tādējādi priecējot gan sevi, gan citus, kas ir ļoti svarīgi,” uzskata māksliniece.

Galerija “MuseumLV” ar Kristīni Kutepovu sadarbojas jau divus gadus, un galerijas mākslinieciskā vadītāja Inga Jurova stāsta, ka

liels prieks skatīties, cik strauja ir jaunās gleznotājas izaugsme.

“Sākotnēji viņa bija tāda ļoti dekoratīva, tagad viņa ir kļuvusi daudz dziļāka. Visi viņas ceļojumi uz Indiju, Japānu, visi viņas iespaidi ir viņu noteikti bagātinājuši. Jo tas stils jau bija jūtams pirms diviem gadiem, bet tas, kas pašreiz ir aplūkojams, tas patiešām ir uzmanības vērts,” saka Jurova.

Kristīnes Kutepovas personālizstāde līdz jūnija nogalei apskatāma galerijas “MuseumLV” filiālē Ausekļa ielā. Izstādē eksponēti 22 darbi, un pati māksliniece ik dienu būs sastopama galerijā, ļaujot izstādes apmeklētājiem ielūkoties radošajā procesā.

Arī nākotnei viņai ideju un darba netrūkst - kalendārā jau ierakstītas divas jaunas izstādes, kas nākamgad notiks Rīgā un Jūrmalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti