Kultūras rondo

Baltvilka balvas interesanta iezīme – vairāki nominanti ir debitanti bērnu literatūrā

Kultūras rondo

Rīgā gaidāms pilsētas festivāls bez distances "Var! Būt!"

Mūsdienu rotu mākslas filozofija. Ceļojošā izstāde "Dienasgrāmata"

Mūsdienu rotu mākslas filozofija – ceļojošā izstāde «Dienasgrāmata»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas rotu mākslinieki, kuri pirms pāris gadiem spēkus apvienoja biedrībā, nu piedāvā jaunu kopizstādi “Dienasgrāmata”. Eksponētās rotas veidotas no ierastiem materiāliem, piemēram, sudraba, kā arī darinātas no jau gataviem, atrastiem elementiem. Par ceļojošās izstādes pieturpunktiem izraudzīta Valmiera un Kuldīga. Katrā vietā apmeklētājiem sola mazliet citādāku ekspozīciju.  

Latvijas Rotu mākslas biedrība, kas šobrīd apvieno 22 autorus, izveidota pirms trim gadiem. Viena no tās dibinātājām – rotu māksliniece Zane Vilka – stāsta, ka ierosme šim solim gūta pēc Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādes "Sinerģija. Laikmetīgās tendences metālmākslā un dizainā” noslēguma: “Bija sajūta, ka nevajag palaist šo brīnišķīgo mirkli garām, ka ir tik daudz jauku autoru un viņus kaut kā [vajadzētu] saliedēt turpmākajam darbam, jo iepriekšējā lielā metālmākslas izstāde bija tieši pirms 20 gadiem. 

Bija sajūta, ka atkal vesela paaudze autoru var netikt pie iespējas izstādīties, kas būtībā ir profesionāla mākslinieka darbības pamatā.” 

Biedrības rīkotajā izstādē "Dienasgrāmata” apvienoti 18 rotu mākslinieku darbi. Nosaukums piemeklēts ļoti saprotams un visaptverošs, lai katrs autors varētu to sasaistīt ar saviem darbiem – burtiski vai abstrakti, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro izstādes veidotāja un dalībniece Ginta Grūbe. 

Zanes Vilkas darbi izstādē "Dienasgrāmata”
Zanes Vilkas darbi izstādē "Dienasgrāmata”

Rotas darinātas gan no dārgmetāliem, dārgakmeņiem, gan no daždažādiem jauniem materiāliem, atrastiem objektiem.

Mākslinieces Grūbe un Vilka atzīmē, ka abējādi netiek pielikta roka pārprodukcijas veicināšanā, jo materiāli tiek pārkausēti, vairākkārt izmantoti.  

Uzskati par to, kā rotas pieklātos eksponēt, atšķiras. Viena no tendencēm – tās vairs neeksponē vitrīnās. Vilka spriež, ka izvēle par labu vienam vai otra variantam nav tikai paaudžu mākslinieciskā redzējuma jautājums. Vitrīnas tīri praktiski nodrošina drošību un pasargā rotas no ārējās vides ietekmes. Pateicoties finansējumam, kas piešķirts Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “KultūrElpa” konkursā, izstādei "Dienasgrāmata” varēja izgatavot īpašas vitrīnas. Jaunieguvums, protams, lieti noderēs arī turpmāk.

Ginta Strēļa darbi izstādē "Dienasgrāmata”
Ginta Strēļa darbi izstādē "Dienasgrāmata”

Par pilsētām, kurās izstādīties, Rotu mākslas biedrība lēmusi sapulcē. Sekojoši – Valmieras muzeja Izstāžu namā ekspozīcija aplūkojama vēl līdz 1. augustam, bet Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā tā būs no 29. augusta līdz 26. septembrim. Grūbe piebilst, ka tie, kuri izstādi būs redzējuši Vidzemē, noteikti var atbraukt arī uz Kurzemi, jo ekspozīcija izskatīsies atšķirīgi – daudzi autori pieminējuši, ka vēlas ko nedaudz pamainīt, iedot citas rotas.  

Jāatzīmē, ka izstāde "Dienasgrāmata” ir daļa no plašāka notikuma ar šo pašu nosaukumu. 

Drīzumā varam sagaidīt video, kur katrs rotu mākslinieks pastāstīs par sevi, saviem darbiem kontekstā ar aktuālo projektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti