Rīta Panorāma

Intervija ar Ilonu Bergmani

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku

"Runā ar mani" - multimediāla saruna ar garo pupu

Multimediālā izstādē veicina pupu augšanu ar labiem vārdiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Multimediju mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti īstenojuši ideju fiksēt mirkļus, kad cilvēki sarunājas ar augiem, un vārdus, ko viņi augiem saka. Ar šodienas tehnoloģiju starpniecību tas ir izdevies. Māksliniekus izstādē interesē tie vārdi, ko pupas vēlētos dzirdēt, lai tās varētu izaugt līdz pašai Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) korei. Savu sakāmo pupām var pieteikt arī tiešsaistē

“Augt vai neaugt – tāds ir jautājums” – bija nezināma autora iesūtītais vēstījums garajām pupām, ko audzēja mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits, pirms dažiem gadiem uzsākot cilvēku-augu komunikācijas pētījuma projektu “Runā ar mani”. Šogad projekts realizējies vērienīgā izstādē, kas 29. augustā tika atklāta LNB.

Vārdus, ko pupas vēlētos dzirdēt, lai tās varētu izaugt līdz pašai bibliotēkas korei, mākslinieki aicina pateikt tiešsaistē, talktome.rixc.lv vai, izmantojot konsoli ar tiešsaistes interfeisu, kas bibliotēkā būs pieejams jau no 29. augusta.

“Runā ar mani” instalācijas pirmā daļa – augošās pupas un tiešsaistes interfeiss – uzstādīts vienlaikus ar LNB patstāvīgās ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” atklāšanu, lai līdz "Baltajai naktij" varētu uzkrāt jaunus vēstījumus.

Teksta tiešsaistē nosūtītie vēstījumi augošajiem stādiem tiek “lasīti” priekšā visu diennakti. Ir iespēja arī izvēlēties, kādā balsī jūsu vēstījumi tiek atskaņoti: vienam no bibliotēkā uzstādītājiem augiem dators skaļruņos “lasa” sievietes balsī, otram – vīrieša balsī.

Vēstījumi tiek uzkrāti un analizēti gan pēc biežāk lietoto vārdu daudzuma, gan saistībām, kā vārdi savstarpēji tikuši lietoti.

"Baltajā naktī", 10.septembrī, no plkst. 18 mākslinieki Šmiti kopā miksmāsteru AG un vīdžeju Mārtiņu Ratniku aicina uz īpašu augu komunikācijas performanci.

Apmeklētāji varēs redzēt, kā eksperimenta laikā paaugušās pupas un kā tiek interpretēti jūsu nosūtītie vēstījumi augiem – veidotas interaktīvas vārdu kartes, 3D vārdu “mākoņi”, reāllaika skaņu kompozīcijas un audiovizuālas projekcijas. Instalācija būs apskatāma līdz pulksten vieniem naktī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti