Mūkusalas mākslas salonā Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 9. jūnija līdz 23. jūlijam Mūkusalas mākslas salonā skatāma mākslas klasiķu Intas Celmiņas (1946) un Edvarda Grūbes (1935) jaunāko un Mūkusalas mākslas salona kolekcijā esošo darbu izstāde “Gleznas”.

Abi mākslinieki savā daiļradē turpina izzināt krāsas valodas iespējas, apliecinot glezniecības klasiskās vērtības. Esot tuvu viens otram, bet atrodoties katram savā meklējumu laukā, Celmiņa un Grūbe ar lakoniskiem izteiksmes līdzekļiem demonstrē glezniecisku atbrīvotību. Tonāli tuvinātos triepienos veidotās kompozīcijas ir pilnas ar niansētu pārdzīvojumu enerģiju un spēku. Celmiņas gleznās krāsu triepieni izvilina tumsas/gaismas tēlainību. Grūbe ar nedaudz līnijām un krāsu laukumiem izsaka veselas jūtu brāzmas, netveramus dvēseles stāvokļus, kur gaiss un stihija ir reizē tēma un simbols.

Darbu tapšanu autori komentē sekojoši: “Gleznas radušās vienā darbnīcā. Mūsu darbības pamatā ir kopēja izpratne par glezniecības uzdevumiem – par mākslas pozitīvu iedarbību uz skatītāju un krāsu kā galveno izteiksmes līdzekli. Atšķirības veido mūsu dažādie raksturi un motīvu izvēle. Edvarda nosacītās monumentālās kompozīcijas ar telpas atvērumiem un gaisa stihijām un Intas gaismas un tumsas strāvojumi dabas un mūzikas tēmās.”

Inta Celmiņa: “Visu mūžu strādājot glezniecības laukā, esmu nākusi pie atziņas, ka gleznieciskā forma nav izsakāma vārdos. Nosaukumi vai literāri skaidrojumi neatklāj ideju, jo tā slēpjas emocijās, strāvās un zibšņos un varbūt nav tik viegli atrodama. Glezniecība ir jāprot skatīties, ir jāsajūt tās strāvojumi un jāatrod atbilstība savās sajūtās. Pastāv daudz iespēju kaut ko neredzēt, nesaprast, kaut kam paiet garām, tomēr, cik daudz bagātību ir šajā jomā, cik gadsimtus gleznas atrod savus skatītājus un priecē! Un ne sižets, ne laikmeta notikumi mūs tā saviļņo, bet cilvēka jūtas, centieni un ideāli šai laikmetā.”

Edvards Grūbe: “Apgūstot glezniecības amatu un izprotot tā specifiku, esmu nācis pie atziņas, ka darba iecerei jābūt tādai, ko var atklāt tikai ar gleznieciskiem līdzekļiem. Tādēļ manas gleznas nestāsta stāstus, neilustrē un tieši neattēlo dabu. Mana darba mērķis ir, atmetot visu lieko, iedarbīgiem un lakoniskiem līdzekļiem panākt ekspresīvu savu emociju attēlojumu.”

Izstādes laikā klajā nāks izdevniecības “Neputns” veidots Intas Celmiņas darbu albums. Izstādes kuratore - Diāna Barčevska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti