Kultūras rondo

Vladislava Nastavševa jaunā iestudējuma pamatā dzejnieku apvienības “Orbīta” luga

Kultūras rondo

Līvas Rutmanes "Prrr" un Ata Jākobsona "Režģis": intonatīvi atšķirīgas izstādes "Kim?"

Rīgas cirka Ziloņu mājā turpinās laikmetīgās mākslas izstādes

Mozaīkas un sērijveida namu unikalitāte – jauna izstāde Rīgas cirka Ziloņu mājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas cirka Ziloņu zāle jau kādu laiku ir nodota laikmetīgās mākslas rīcībā. Pašlaik tur aplūkojama jaunās sezonas trešā izstāde, kurā skatāmi Annas Ceipes un mākslinieku apvienības "Klīga” darbi. Izstādes nosaukums "Anna Ceipe (Klīga) - Sērijveida risinājumi (banalīkas)”.

"Burti pa visu telpu, kas veido uzrakstu "Anna plus Klīga". Var arī atrast, protams, kādus citus vārdus," ar izstādi iepazīstina Anna Ceipe.

Izstāžu zālē, kurā agrāk uzturējušies ziloņi, pašlaik dažādos veidos eksponēti mākslas darbi – iekārti griestos, novietoti uz betona grīdas, izritināti telpā. Māksliniece Anna Ceipe izrāda gan savus, gan anonīmo mākslinieku apvienības "Klīga" darbus.

"Telpa ir interesanta, ar telpu ir interesanti strādāt. Ziloņu stallis šeit ir bijis, tagad te uz kādu brīdi ir izstāžu sērija, un mēs ar "Klīgu" esam viena daļa no izstāžu sērijas," turpina Anna Ceipe.

Izstādes nosaukums ir „Anna Ceipe (Klīga) - Sērijveida risinājumi (banalīkas)”. "Banalīka veidojas no "banāls" un "mozaīka" kopsadarbības. Mēs esam kopā šajā izstādē, un kopā mēs esam arī daļu no darbiem taisījuši. "Klīga" ietver trīs māksliniekus.

Mana daļa ir sērijveida risinājumi, kas radās no manas intereses par sērijveida projektiem mikrorajonos,

bet, tuvojoties ekspluatācijas termiņa beigām, tās mājas sāk plaisāt, plaisas tiek lāpītas dažādos veidos, un tad it kā tās vienādās ēkas kļūst katra ļoti atšķirīga," skaidro Anna Ceipe.

Māksliniece atzīst, ka sadarbība ar "Klīgu" veidojusies ļoti veiksmīgi, jo anonīmo mākslinieku interese par mozaīku sasaucas ar plaisām sērijveida risinājumos, par kurām savukārt domā viņa.

Anna Ceipe savos darbos izmanto arī stiklu, tā abstrakti risinot ideju par sērijveida mājām, kas kādā brīdī katra kļūst īpaša un unikāla.

"Es neesmu studējusi neko saistītu ar stiklu, bet vienā izstādē man stikls bija kā materiāls nepieciešams. Es aizbraucu uz Līvāniem, kur vairs nav stikla fabrika, bet tur ir Stikla muzejs un var pūst stiklu. Tā ir viena no divām vietām Latvijā, kur to vēl var darīt. Un es ļoti izbaudu to procesu, es viņā piedalos, bet es pati nepūšu to stiklu, es stāvu blakus ar savām skicēm un sadarbojos ar stikla pūtēju. Tas process ir ļoti interesants, un es gribu tur atgriezties vienmēr un to darīt," par sadarbību ar stikla pūtēju Aleksandru stāsta Anna Ceipe. 

Veidot izstādi Rīgas cirka Ziloņu mājā uzaicinājušas kuratores Amanda Ziemele un Elīna Vītola. Viņas arī vēlējušās, lai Anna Ceipe izstādi veido tieši kopā ar "Klīgu". 

""Klīga" arī darīs vēl kaut ko izstādes procesā. Turpinās strādāt ar to telpu. Tas man liekas ļoti interesanti, ka skatītājs var atnākt vienā brīdī, var atnākt arī vēlāk, un būs jau kaut kas pamainījies izstādē," atklāj Anna Ceipe.

Izstāde ar Annas Ceipes un apvienības "Klīga” darbiem Rīgas cirka Ziloņu zālē skatāma līdz 28. februārim.

Nākamā izstāde Ziloņu mājā būs vienas dienas izstāde un tā norisināsies 8. martā. Tā būs Ievas Kraules-Kūnas izstāde sadarbībā ar floristi Annu Bernardi.

Izstāžu ciklu Rīgas cirka telpās kuratores rīkos līdz maija beigām, jo 2020. gada rudenī sāksies ēkas pārbūve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti