Labrīt

Parkveida pļavas Latvijā ir retums. Pareizi saimniekojot, tās iespējams atjaunot

Labrīt

Latvijas balss Eiropas Parlamentā: Saruna ar Inesi Vaideri

Modes dizaineri "MAREUNROL’S" ar saviem darbiem stāsta aktuālus un emocionālus stāstus

Modes stāstnieku «Mareunrol's» izstādē būs Latvijā līdz šim neredzēti darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīkot modes mākslai veltītas izstādes Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) nav ierasta prakse, taču “Paplašinātā realitāte” – izstāde, ko tur atklās 9. oktobrī, – šo ieradumu mainīs. Tā būs izstāde, kas veltīta pazīstamā latviešu modes dizaineru dueta “Mareunrol’s” veikumam. Turklāt daudzi no darbiem Latvijā nav iepriekš eksponēti. 

Savu darbību "Mareunrol's" uzsāka pirms 13 gadiem, viņu kolekcijas guvušas starptautisku ievērību, viņi veidojuši tērpus daudzām teātra un operas izrādēm Latvijā un ārzemēs.

Viņu radītā mode ir kaut kas daudz vairāk par sezonālu untumu, tā drīzāk ir laikmetīgā māksla, ar kuras starpniecību viņi stāsta dažādus aktuālus un emocionālus stāstus.

Izstādes idejas autore ir DMDM vadītāja Inese Baranovska. “Mareunrol’s” darbībai viņa sekojusi līdzi ilgāku laiku un viņu allaž fascinējis, kā viņi attiecas pret modi.

“Ļoti augstu vērtēju to, ko viņi dara, jo viņi tiešām ir robežpārkāpēji un domā par modi citādākās kategorijās, nevis: ko mēs vilksim - rozā, zilu vai bēšu,” stāsta Baranovska.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Tālavas taurētājs”. 2017.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Tālavas taurētājs”. 2017.

Pirms vairākiem gadiem Inese Baranovska abus modes dizainerus uzrunāja izstādei. Jo – lai arī cik viņi radoši sevi ir izpauduši foto sesijās, veidojot modes īsfilmas un savas īpašās modes skates – izstādes formāta viņiem vēl līdz šim nav bijis.

Baranovska atklāj, ka izstādes mērķis ir parādīt, ka arī mode ir laikmetīgā māksla, “ka arī tai ir raksturīga dažādu mediju saplūsme un ka arī tā stāsta aktuālus stāstus.”

“Jo īstenībā katra viņu kolekcija ir iedvesmojusies no kāda reālās dzīves notikuma vai vēsturiskiem iespaidiem. Bet kā šī realitāte iegūst šo fantastisko tēlainību!

Protams, to var uzrakstīt romānā vai filmēt, bet tērpā šo tēlainību panākt – tā ir augstākā pilotāža. Tiešām tie ir tērpi kā artefakti,” uzsver Baranovska.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Naktsmurgi”. 2006.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Naktsmurgi”. 2006.

Dueta nosaukumu “Mareunrol’s” atšifrējot, tie ir Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops.

Zīmols izveidots 2006. gadā, bet abi satikās jau agrāk Lietišķās mākslas koledžā, un sākotnēji pievēršanās modei bija gandrīz nejaušība.

“Tas nebija mans sapnis kopš bērnības. Arī Rolandam tas nebija sapnis. Es gribēju kļūt par keramiķi, bet kaut kāda pārpratuma dēļ (tajā laikā nebija mobilo telefonu) mana māsa iesniedza dokumentus modes nodaļā, un tad es tā arī tur tiku un turpināju. Un tad es arī īstenībā satiku Rolandu. Klasesbiedri bijām,” atklāj Mārīte Mastiņa-Pēterkopa.

Rolands Pēterkops stāsta:

“Uztverei par modi var būt ļoti plašs spektrs. Es teiktu, ka tā pat ir tāda audumu tēlniecība. Tā kā Mārītei bija agrāk vēlme būt ar keramiku saistītai, tad tas atspoguļojas arī tēlos. Un tai pašā brīdī es to uztveru kā vizuālo kodu mākslu, kā es arī definēju modi.”

MAREUNROL’S. Kolekcija “Orķestris”. 2007
MAREUNROL’S. Kolekcija “Orķestris”. 2007

“Mareunrol’s” ir starptautiski pamanītākais latviešu modes zīmols. Piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, festivālos un izstādēs ārpus Latvijas. 2009. gadā ieguvis divas galvenās balvas Starptautiskajā Jēras modes festivālā Francijā, 2016. gadā izvirzīts starp 10 Eiropas nominantiem prestižajai starptautiskajai “Woolmark” balvai vīriešu modes kategorijā. Kopš 2012. gada regulāri piedalās Parīzes modes nedēļā.

Latvijā “Mareunrol’s” galvenokārt pazīstami kā tērpu autori daudzām teātra un operas izrādēm, un tagad šī izstāde ļaus ielūkoties viņu veikumā daudz plašāk.

“Mēs līdz šim tā īsti neesam tendējušies uz lokālo auditoriju. Un daudzi no šiem darbiem vispār Latvijā nekur nav eksponēti,” atzīst Rolands Pēterkops.

Izstāde piedāvās “Mareunrol’s" kolekciju retrospekciju, papildinātu ar videomateriāliem, fotogrāfijām un stāstiem, kas pavada katras kolekcijas tapšanu.

Piemēram, 2012. gadā duets izveidoja kolekciju “Epizode 2”, veltītu to drosmīgo mākslinieku piemiņai, kuri savulaik ar saviem darbiem veicināja Latvijas neatkarības atjaunošanu, kolekcijai raksturīgas plīvojošas kapuces.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009
MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009

Rolands Pēterkops stāsta, ka tā bijusi viņu pirmā komerckolekcija: “Mēs pirmo reizi devāmies uz Parīzes modes nedēļu. Mēs gribējām kaut ko ļoti personisku. Un tas bija laiks, kad notika tāda kā vēršanās pret visa veida nacionālismu. Bet mūsuprāt bez veselīga pozitīvā nacionālisma mazas tautas nemaz nevar pastāvēt.

Un tad mēs gribējām parādīt šos “nacionālos gangsterus” 80. gadu beigās, dzejniekus un mūziķus, kas tautu mudināja uz neatkarību. Mēs gribējām veltījumu viņiem caur savu interpretāciju. Un tur ir arī dažādi simboli, ko mēs arī centāmies iekļaut tēlos – pretvēja sajūta, plīvojošās kapuces kā simbols, ka tu cīnies pret varu, kas brīžiem šķiet neuzvarama, bet tu stāvi tam visam pretī.”

Kolekcijām mēdz būt visdažādākie iedvesmas avoti – putnu kolekcijai, piemēram, ideja radās krīzes laikā, un tā ir veltījums grūtību priekšā nonākušiem cilvēkiem un putniem kā cerību simbolam.

Kā uzsver Inese Baranovska – “Mareunrol’s” ir arī modes dizaineri perfekcionisti, ar ļoti lielu atbildību pret materiālu un savu darbu kopumā, un šo šķautni tieši izstādes formāts var atklāt vislabāk.

Izstāde “Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiek atklāta 9. oktobrī, un to varēs apskatīt līdz decembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti