Krustpunktā

Kā izvēlēties citu valstu nosaukumus. Vai arī Latvijā Gruziju dēvēsim par Sakartveliju?

Krustpunktā

Maksātnespējas process. Vai tas kļūs sāpīgāks?

Kultūras ministre Dace Melbārde: Laikmetīgās mākslas muzejs nebūs vēl vismaz 10 gadus

Ministre pieļauj Laikmetīgās mākslas muzejam veidotās «ABLV» kolekcijas izpirkšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valstij svarīgi darīt visu, lai nosargātu un nesadalītu mākslas darbu kolekciju, kas tika veidota plānotajam Laikmetīgās mākslas muzejam, bet par to ir neskaidrība līdz ar paredzamo “ABLV Bank” likvidāciju. Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) pauda gatavību nepieciešamības gadījumā prasīt valdībai kolekcijas izpirkšanu.

Ministre atzina, ka Laikmetīgās mākslas muzejs 2021.gadā durvis nevērs. Taču būtiski ir tas, ka kopš 2005.gada “ABLV Bank” labdarības fonds veidoja Laikmetīgās mākslas muzeja kolekciju sadarbībā ar Kultūras ministriju un laikmetīgās mākslas speciālistiem. Kopumā šajā kolekcijā ir 1211 mākslas darbi, kuru kopējā vērtība aptuveni 800 tūkstoši eiro, un kuri pašlaik ir "iesaldēti".

“Protams, mums kā Latvijas valsts pārstāvjiem, kas atbild par laikmetīgo mākslu, šobrīd ir ļoti svarīgi monitorēt situāciju un pārliecināties, ka šie aktīvi netiek izsolīti un kolekcija netiek sadalīta,” sacīja Melbārde.

Viņa norādīja, ka pašlaik šo mākslas darbu liktenis nav skaidrs. Esot jāsaprot, kā notiks bankas likvidācija. Ministre esot šo jautājumu pārrunājusi ar bankas valdes locekļiem, uzsverot, ka “ļoti svarīgi darīt visu, lai šo kolekciju nesadalītu un neizpārdotu”. No “ABLV Bank” vadības viņa esot saņēmusi izpratni un atbalstu.

Vienlaikus ministre pieļauj, ka nepieciešamības gadījumā vērsīsies valdībā un prasīs kolekcijas izpirkšanu.

“Tā būs Kultūras ministrijas pozīcija,” piebilda Melbārde.

Par to, vai šāds solis būs jāsper, varētu spriest pēc skaidrības par bankas likvidāciju: “Tiklīdz mēs redzam, ka šī kolekcija ir apdraudēta un nav pieejama, mums ir attiecīgi jāreaģē.”

Ministre arī atklāja, ka ministrijas līgumā ar privātajiem mecenātiem bija paredzēts punkts, kas garantē “valsts pirmtiesības runāt par šīs kolekcijas nākotni”.

Redzot valsts budžeta iespējas, ministre arī uzsvēra – tuvāko piecu vai desmit gadu laikā nav iespējams laikmetīgās mākslas muzejs par valsts līdzekļiem.

KONTEKSTS:

2014.gada rudenī startu Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektam deva Kultūras ministrija un „ABLV Bank”. Muzeju par pilnībā privātu naudu – 30 miljoniem eiro – apņēmās celt „ABLV Bank” labdarības fonds un Teterevu fonds. Starp Kultūras ministriju un abiem finansētājiem tika parakstīts nodomu protokols par sadarbību muzeja izveidē.

Taču “ABLV Bank" lēmums par pašlikvidēšanos pārvilka svītru Skanstes apkaimē īstenojamajam „New Hanza” projektam, kurā visus darījumus apturēs. Apdraudēts ir arī Laikmetīgās mākslas muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti