Labrīt

Daudzi ukraiņi strādā sabiedriskajā ēdināšanā, daži uzsāk savu uzņēmējdarbību

Labrīt

Re:Check: Vai Eiropas Komisija plāno liegt apkurē izmantot malku?

Sajust mieru Vita Lukstiņa aicina izstādē "Vakarēdiens un mazie portreti"

Miera meklējumi mākslinieces Vitas Lukstiņas izstādē «Vakarēdiens un mazie portreti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā skatāma XII Florences biennāles laureātes Vitas Lukstiņas izstāde "Vakarēdiens un mazie portreti", kurā māksliniece ir radījusi darbus, kas aicina sajust mieru, meklējot un skatoties uz to caur vienkāršām lietām.

"Puisītis ar maizi man atgādina mani pašu, es Padomju Savienībā esmu izaugusi, un viņš tur to ķieģelīti, un mēs arī tāpat bērni skrējām uz veikalu," par gleznu izstādē "Vakarēdiens un mazie portreti" redzamo stāsta māksliniece Vita Lukstiņa. Izstāde tapusi, grimstot pārdomās par mieru, labā un ļaunā pretstatiem.

"Es vispār esmu tāds miera cilvēks, man ir svarīgi, kopš bērnības man ir svarīgi, lai nebūtu karu, kā varbūt daudziem cilvēkiem, lai visiem viss būtu labi, lai bērniem būtu vecāki, lai neslimotu neviens, vārdsakot, lai nenotiek nekādas sliktas lietas," uzsver māksliniece.

"Perfektā mīlestība. Pēdējās vakariņas"
"Perfektā mīlestība. Pēdējās vakariņas"

Ekspozīcijas centrā ir triptihs "Perfektā mīlestība. Pēdējās vakariņas" – tā ir trīsdaļīga glezna, kas ir veltījums komunistiskā terora upuriem, gulaga bērniem. Glezna tapusi kā mākslinieces maģistra darbs Latvijas Mākslas akadēmijā un 2019. gadā ieguva pirmo godalgu XII Florences biennālē, kas bija veltīta Leonardo da Vinči nāves 500. gadadienai.

"Pilnīgi tiku satricināta no vienas fotogrāfijas – bērni gulaga nometnē, un būtībā mani tik ļoti satricināja, ka es sapratu, ka man ir jāuzglezno tie bērni un ka es nevaru neko citu. Diezgan ātri es sapratu, ka tā kompozīcija, nu pilnīgi viņa vizuāli kā vakarēdiens, un man diezgan ātri attīstījās tā doma, ka es izmantoju Leonardo da Vinči "Svēto vakarēdienu", to fragmentu ar Jēzu es ieliku starp bērniem," skaidro māksliniece.

Savukārt pārējās gleznas, kurās redzami mākslinieces mammas portreti, tēta un citu cilvēku rokas, ir radītas kā galvenā darba atzarojums, lai parādītu mīlestību un mieru arī caur citām lietām: "Man patīk, ka gleznu var interpretēt, ka var rasties stāsts, un katram skatītājam tas stāsts ir savs. Jā, un es mēģinu arī saprast, ko tad es saku, un šī izstāde arī ir tāda, ka es gribu to mieru [panākt] un skaistumu parādīt – es to parādu caur vienkāršām lietām. Nu, nevar teikt, ka es varu viņiem iedot mieru, bet es gribu viņiem pateikt, ka miers vispār ir, un jā, varbūt, ka viņi uz kaut kādu brītiņu var to mieru saņemt arī caur maniem darbiem, tas man ir svarīgi, es negleznoju tikai priekš sevis."

Izstādi muzejā iespējams aplūkot līdz pat marta beigām.

Vitas Lukstiņas izstāde "Vakarēdiens un mazie portreti"
Vitas Lukstiņas izstāde "Vakarēdiens un mazie portreti"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti