Kultūras rondo

Zināmi Dejas balvas nominanti: uzklausām ekspertu viedokļus

Kultūras rondo

Ojāra Vācieša muzejs gatavojas dzejnieka jubilejai

Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma Alekseja Naumova izstāde "Toponīmi 2"

Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma Alekseja Naumova izstāde «Toponīmi 2»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ienest krāsu, sulīgumu un dzīvīgumu izstāžu zālē – to vēlējušies Alekseja Naumova izstādes "Toponīmi 2" rīkotāji. Pašlaik Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma gleznotāja, Latvijas mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova izstāde. Lai arī vizuālās mākslas apmeklējumam skatītājs šeit vēl jāpieradina, gan mākslinieks, gan Ziemeļrīgas kultūras apvienības pārstāvji aicina nepalaist garām šo iespēju.

Tuvojoties Mežaparka Lielās estrādes izstāžu zālei, jau attāli caur stikloto fasādi redzami mākslinieka Alekseja Naumova darbi. Ienākot zālē, var ļauties ainavu krāsu priekam un katras vietas noskaņai. Ņujorkas, Parīzes, Porto, Burano, arī Latvijas ainavas ir satilpušas vienā izstāžu telpā. Ekspozīciju zāles plašums pārsteidzis arī pašu mākslinieku. "Te trīsmetrīgi darbi izskatās pavisam maziņi. Te vajag likt tikai lielus darbus," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" ar smaidu piebilst izstādes autors. Viņaprāt, zāle ir izcila un arī vieta ir laba. 

Aleksejs Naumovs tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu latviešu plenēristu, par pasaules ainavu virtuozu. Tā izstādē līdzās Vidzemes ainavai arī templis Pekinā.

Mākslinieks skatītājam piedāvā nevis vispārinātu un tipisku ainavu, bet tieši savu skatījumu uz konkrēto vietu un mirkli.

Tā ir arī ar ziemotu Parīzes ainavu. "Tas ir Konkordijas laukums," iesāk Naumovs. "Bija tā – jau braucu prom, bet lidmašīnas nelidoja; domāju, ka kaut kas ir jādara. Tur ir kontrastaini – melns asfalts un uzkritis sniegs. Sniegs viņiem uzreiz ir liela problēma gan lidostā, gan pilsētā. Mums tas ir pierasts." 

Izstāde "Toponīmi 2” Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē
Izstāde "Toponīmi 2” Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē

Par katru izstādē aplūkojamo darbu māksliniekam padomā kāds stāsts – gan par vietu, kur gleznojis, gan par cilvēkiem, kurus tur saticis. Pieredzes un novērojumi, gleznojot vidē, sakrājas daudz. "Kad esi tur, tad kā zaķis skrien un krāso. [..]

Daru to visu uz vietas. Protams, loģistika aizņem kādu laiku, bet ir jau pierasts un problēmas tas nerada. Galvenais – kad izspied krāsu, tad citu variantu vairs nav, ir jāglezno,"

saka Naumovs.

Viens no Naumova darbiem "Antiba" – saulaina un siltumu izstarojoša glezna – eksponēts tā, ka to var aplūkot, arī neienākot izstāžu zālē. Pašlaik ar nosaukumu "Toponīmi" Alekseja Naumova gleznas skatāmas arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, savukārt "Toponīmi 2" Mežaparka Ekspozīciju zālē turpina un paplašina mākslinieka ģeogrāfiskās teritorijas.

Nosaukumu "Toponīmi" māksliniekam ieteicis Rotko centra vadītājs Māris Čačka. "Tā ir ģeogrāfiska vieta, kur ir vai nu pilsēta, vai varbūt miestiņš," īsi paskaidro Naumovs. 

Izstāde “Toponīmi 2” Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē
Izstāde “Toponīmi 2” Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē

Izstādes Mežaparka Ekspozīciju zālē tiek rīkotas kopš 2021. gada rudens un ir notikušas jau vairākas. Ziemeļrīgas kultūras apvienības projektu mākslinieciskā vadītāja Sandra Zandberga iezīmē virzienus, kādos iecerēts mākslas dzīvi skatītājiem piedāvāt: "Mēs esam ļoti atvērti jaunām, interesantām idejām, bet tas uzstādījums būtu – laikmetīgā māksla, profesionāla māksla, lielformāta māksla (jo tas piedien šai zālei). [..] Ja mūsu mākslai vajag telpu, tad viena ir nākusi klāt, un diezgan piemērota tieši laikmetīgās mākslas dažādām izpausmēm. Te var būt gan glezniecība, gan instalācijas, un tam visam mēs esam ļoti atvērti."

Zandberga no sirds aicina nepaiet garām Mežaparka Lielās estrādes izstāžu zālei, jo arī tad, kad notiek sarīkojumi vai koncerti Kokaru zālē, izstāžu telpa ir atvērta apskatei.

Alekseja Naumova izstāde "Toponīmi 2" Mežaparka Lielās estrādes izstāžu zālē skatāma līdz 5. februārim. Savukārt izstāde "Toponīmi" Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā – līdz 19. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti