Mētrai Štelmaherei pirmā gleznu personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

5. novembrī plkst. 15 Jūrmalas pilsētas muzejā atklās Mētras Štelmaheres izstādi "Novembris". Tā būs mākslinieces Mētras Štelmaheres pirmā gleznu personālizstāde.

Izstāde "Novembris" ir retrospektīvs ieskats mākslinieces iepriekšējā gada laikā tapušajos darbos – lielformāta gleznās, kurās attēlotas brīžiem nosacītas, abstraktas un vienlaikus reālistiskas ainavas.

Dzejniece, literatūrkritiķe Sintija Kampāne raksta: "Mētras Štelmaheres ainava kā mākslas instruments un metafizisks tēls sniedz iespēju saskatīt paralēles ar cilvēku kā garīgu telpu, kas pakļauta noteiktām, fatālām un ilgstošām emocionālu un intelektuālu stāvokļu modulācijām. Novembra ainavu ritms un dabas tēlu artikulācija faktiski ir cilvēka personifikācija. Ainaviskā šķietamība, vienlaikus tās lokālais raksturs un kalendārā konkrētība rada nedaudz hermētisku iespaidu, kam, kā atzīst māksliniece, ir būtiska funkcija:

“Cilvēks, kurš ilgojas pēc siltuma, pieņemtības, krāsām, dzīvības un gaismas, gribot negribot tiek pakļauts šim pelēkajam un aukstajam laikam, kurā jaušama vientulības un nāves klātbūtne. Kaut arī šāds stāvoklis veicina bezjēdzības sajūtu, apziņa par to piespiež domāt par jēgu. Meklējot jēgu, ir iespējama atjaunošanās.”"

Mētra Štelmahere (1990) 2010. gadā absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Aktīvi piedalās izstādēs, strādā Jēkabpils mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā.

Mētras Štelmaheres gleznu izstāde ''Novembris'' Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma no 2. novembra līdz 4. decembrim.

Izstādes atklāšanā muzeja kamīnzālē dzeju lasīs Ruta Štelmahere, Daina Sirmā, Jānis Veckrācis un Sintija Kampāne. Muzicēs Mareks Sarnovskis un Elija Kapicka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti