Kultūras ziņas

Neoklasiskā baleta iestudējums "Drakula"

Kultūras ziņas

"Degunradži" – izrāde par spēju nepazaudēt sevi

Augusta Kinnapu darbi galerijā "Bastejs"

«Mēs tevi gaidījām. Mēs ēdam saldējumu» – igauņu mākslinieka Augusta Kinnapu izstāde Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

9. septembrī mākslas galerijā “Bastejs” atklāšanu svinēja igauņu jaunās paaudzes gleznotāja Augusta Kinnapu personālizstāde “Mēs tevi gaidījām. Mēs ēdam saldējumu”. Tajā aplūkojami dažādos laikos tapuši darbi, no kuriem jaunākie pirms Rīgas bija izstādīti Helsinkos.

Igauņu mākslinieka Augusta Kinnapu dzīvesstāsts ir visai neparasts. Vispirms ieguvis arhitekta diplomu, pēc tam pievērsies glezniecības studijām. Gleznās cenšas atveidot cilvēka dvēseli. Ilgus gadus viņš ir galvenais redaktors kultūras izdevumam “Epifanio”, kurā bijuši pieminēti arī latviešu mākslinieki Ēriks Apaļais, Andris Vītoliņš un citi. Žurnāla eksemplārus viņš atvedis arī uz izstādi Rīgā, galerijā “Bastejs”. Un te, protams, arī gandrīz neatņemamā viņa ekspozīciju sastāvdaļa – kaķu gleznas.

Mākslinieks atklāj: “Man ļoti patīk kaķi, es tos gleznoju apmēram divdesmit gadus. Tās ir patiesi īpašas radības, kuras esot dzīvojušas jau Atlantīdas laikos. Tie rūpējās, lai mājās būtu laba enerģija. Un arī šeit, galerijā, tie ir, lai radītu labu atmosfēru. Vienmēr, kad veidoju izstādi, darbu kompānijā paņemu dažus kaķus.”

Kinnapu trešo izstādi Rīgā veido gan senāk, gan šogad tapuši darbi. Un šoreiz mākslinieks beidzot īstenojis vēlmi izstādes nosaukumā iekļaut vārdu “saldējums”, kaut arī saturiski šim našķim un mākslas darbiem nav nekā kopīga.

“Diezgan bieži man raksturīgs ir retro stils, es dažkārt iedvesmojos no pagājušā gadsimta 20,, 30. vai 60. gadiem, padomju laika žurnāliem, Austrumvācijas propagandas attēliem, un tam visam mēģinu piešķirt mūsdienu vaibstus,” stāsta mākslinieks.

Šī ir tipiska igauņu māksla – tā Kinnapu raksturo galerijas “Bastejs” vadītāja Baiba Morkāne: “Man liekas, ka tur ir viss.

Tur ir tas viņu reālisms iekšā, kas tomēr bija 90. gadu sākumā tāds ļoti stingrs. Un cilvēki vēl aizvien atsaucas uz to mākslu. Tajā pašā laikā naivisms, kas arī parādās tajos darbos, un mazliet sirreālisms. Man liekas tāda igauņu mākslas kvintesence.

Novērtēt igauņu mākslu un pārbaudīt, vai un kā atmosfēru galerijā mainījuši mākslinieka gleznotie kaķi, izstādē “Mēs tevi gaidījām. Mēs ēdam saldējumu” varēs tieši mēnesi – līdz 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti