#MeklejamMadernieku – aicina dalīties ar mājās atrastiem Jūlija Madernieka rakstiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz februāra beigām skatāma lietišķās mākslas meistaram, gleznotājam, grafiķim, vienam no pirmajiem profesionālajiem latviešu dizaineriem Jūlijam Maderniekam veltīta izstāde “Madernieka stils”. Muzejs īsteno arī kampaņu #MeklejamMadernieku, kuras laikā aicina cilvēkus apjautāties saviem vecākiem un vecvecākiem, vai gadījumā viņiem mājās nav kāds "madernieks," kā arī dalīties ar atmiņu stāstiem.  

Kā paziņojumā medijiem skaidroja muzeja pārstāvji, kad izstādes “Madernieka stils” mākslinieki Dace Džeriņa un Mārtiņš Ratniks brīvdienās ciemojās pie Mārtiņa mammas, šķirstot fotoalbumu, viņi ieraudzīja, ko negaidītu – Madernieku. Precīzāk, ornamentus, ar kuriem pēdējā laikā ik dienas bija strādājuši, veidojot ekspozīciju. Pirms gandrīz 90 gadiem uzņemtā melnbaltā fotogrāfija glabāja rokdarbnieču stūrīti no Vecbebru biškopības-dārzkopības skolas.

“Tas ir vēl viens pierādījums Madernieka fenomenam,” norādīja muzejā, skaidrojot, ka Madernieka interjera tekstiliju metus regulāri publicēja Latvijā populāri preses izdevumi, lai ikviena latviešu rokdarbniece varētu noaust segu vai izšūt spilvendrānu Madernieka stilā. Sistemātisks Madernieka ornamenta metu popularizēšanas vilnis caur visā Latvijā zināmiem preses izdevumiem radīja madernieciskā stila sekotājus un atdarinātājus. Bijis grūti atrast māju, kurā nebūtu atrodama kāda Madernieka rakstos noausta sega vai izadīts cimdu pāris.

Tādēļ muzejs aicina:

“Iespējams, arī jūsu mājās lādes dibenā vai fotoalbumā glabājas kāds “madernieks”. Pavaicājiet omītei – varbūt viņas bērnības atmiņās vēl dzīvo Madernieka sienas sega pie istabas sienas. Ļoti gaidīsim jūsu stāstus un fotogrāfijas.”

Stāstus un fotogrāfijas muzejam iespējams sūtīt elektroniski – uz e-pastu [email protected].

Skats no izstādes “Madernieka stils”
Skats no izstādes “Madernieka stils”

Izstādi “Madernieka stils” līdz 2021.gada 28.februārim joprojām var aplūkot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. 2.stāva vestibilā darbojas Madernieka studija, kurā lieli un mazi var zīmēt, līmēt, krāsot mandalas un burtot ar Madernieka zīmēto alfabētu.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visus epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas, piemēram, kinoteātri – līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti