Meklē laikmeta liecības no mājas arhīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) aicina atsaukties visus, kuru mājas arhīvā saglabājušās personiskās dienasgrāmatas, laika apstākļu fiksēšanas klades, atmiņu albumi, glītrakstīšanas burtnīcas, kā arī 60. – 80. gadu avīzes un lietots vai nelietots koppapīrs. Tas viss nepieciešams izstādei "Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze", ko decembrī plānots atklāt Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Mākslas kurators Kaspars Vanags demonstrē dažus no gaidāmās izstādes “Tev pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze” eksponātiem. Dienasgrāmatas, atmiņu klades, glītrakstīšanas burtnīcas – liecības par komunikāciju, pirms mūsu dzīvē ielauzās globālais tīmeklis.

"Šī izstāde noteikti nav nostalģiska. Es domāju, ka tas ļauj mums apzināties, ka privātā sfēra ir politiska," saka izstādes “Tev ir pienākušas 1243 ziņas” kurators Kaspars Vanags. "Tas, ka mēs eksperimentējam ar savām dzīvēm, tas, ka mēs mēģinām uzturēt sociālos kontaktus ārpus korporatīvās vai ideoloģiskās vides noteikumiem, ir tikpat aktuāli tajos laikos kā šodien."

Ekspozīciju Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā veidos 1243 rakstu liecības (no kā arī izstādes nosaukums) un profesionālu mākslinieku darbi. Izstādes veidotāji ir pārliecināti, ka tā laika konceptuālā māksla nav tāla no, piemēram, estētiski noformētas skolēnu atmiņu klades. 

Laikmetīgās mākslas centrs aicina iesūtīt materiālus no pagājušā gadsimta 60. līdz 80. gadiem. Interesentiem jāpiesakās mājaslapā lcca.lv. Un to var darīt līdz šī gada decembrim, kad Nacionālajā mākslas muzejā durvis vērs izstāde par dzīvi un mākslu pirms interneta.

Kuratore Zane Zajančkauska vēl papildināja, ka izstādi par salīdzinoši nesenu pagātni patiesībā veido ar interesi par šodienu. Izstādei izvēlētie mākslas darbi un dažādas sadzīves liecības būšot mikrovēsturiskas liecības par atsevišķiem 20. gadsimta indivīdiem vai pat strāvojumiem.

Laikmetīgās mākslas centra izstādi "TEV IR PIENĀKUŠAS 1243 ZIŅAS. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze" atklās šī gada decembrī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Savukārt kuratoru komanda aicina līdz oktobrim interesentus sūtīt fotogrāfijas priekšstatam vai nelielus aprakstus par atrastajām mājas arhīvu lietām uz e pastu - [email protected], lai izstādes veidotāji varētu atlasīt nepieciešamo. Var zvanīt uz Laikmetīgās mākslas centru pa telefonu 67039282.

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti