Rīta Panorāma

Intervija ar Danu Bjorku, Alekseju Korginu un Ivanu Streļcovu

Rīta Panorāma

Dailes teātra iestudējums "TESTOSTERONS"

Medicīnas vēstures muzeja izstāde - "Muzeja Draugs Jānis Stradiņš"

Medicīnas vēstures muzejā apskatāma izstāde «Muzeja draugs Jānis Stradiņš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš neapšaubāmi bija cilvēks, kurš pasaulei rādīja Latviju. Viņa padarīto glabā arī Medicīnas vēstures muzejs, kuru dibināja viņa tēvs – profesors Pauls Stradiņš. Muzejs Jāņa Stradiņa piemiņai veltījis mākslas darbu un dokumentu izstādi «Muzeja draugs Jānis Stradiņš». Tā apskatāma līdz 23. februārim.

Izstāde ir Medicīnas vēstures muzeja veidota, lai godinātu Jāņa Stradiņa piemiņu, un mākslas darbi izstādīti no muzeja kolekcijas un ģimenes arhīva.

Jāņa Tilberga gleznā redzams akadēmiķis Jānis Stradiņš bērnībā. Portrets tapis 20. gadsimta 30. gadu otrajā pusē, un to gleznot lūdzis Jāņa Stradiņa tēvs Pauls Stradiņš. Slavenā ārsta ģimenē bija tradīcija gleznās iemūžināt visus bērnus.

Jānis Stradiņš to turpināja ar savu ģimeni, stāsta izstādes kurators Artis Ērglis – Birutas Baumanes gleznā iemūžināta Jāņa Stradiņa ģimene ar kundzi un dēliem. Tradīcija turpinājusies arī nākamajās paaudzēs.

Stradiņam pašam ļoti paticis Jāņa Strupuļa zīmējums – tur viņš ir smaidīgs un mākslinieks notvēris patiesu laimes brīdi. Bet asprātīgais gleznotājs Auseklis Baušķenieks vienā bildē ielicis vai visas Jāņa Stradiņa aizraušanās zinātnē.

Medicīnas vēstures muzeja dibināšanas ideja ir cieši saistīta ar latviešu ķirurgu un medicīnas vēsturnieku profesoru Paulu Stradiņu (1896—1958). Taču muzeja tālākā attīstībā tā patrons, atbalstītājs un  iedvesmotājs bija profesora dēls, akadēmiķis profesors Jānis Stradiņš (1933—2019). Tieši viņam ir lieli nopelni šīs pagātnes liecību krātuves izaugsmē, attīstībā un zinātniskajā virzībā. Jānis Stradiņš dāvinājis muzejam daudzus eksponātus, būtiski papildinot muzeja krājumu. 1982. gadā tika dibināta Paula Stradiņa balva. Akadēmiķis Jānis Stradiņš par pētījumiem medicīnas vēsturē Paula Stradiņa balvu saņēma kā viens no pirmajiem 1983. gadā. Ilgus gadus viņš bija arī balvas piešķiršanas komisijas sastāvā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti